Zanimljivosti

Udruženje KreArtivci: Ručnim radom i kreativnošću protiv negativne energije

Vesela atmosfera i mnogo pozitivne energije i kreativnosti vlada u Udruženju “KreArtivci” u Sarajevu. Bijeg od svakodnevnice, druženje i namjenski iskorišteno vrijeme fokus je žena ovog Udruženja koje djeluje od 2016. godine, a u šta se uvjerila i ekipa Anadolu Agency (AA).

Čak i dok nisu imale svoje prostorije nisu odustajale. Sastajale su se po kućama, družile, širile i prenosile pozitivnu energiju jedna na drugu i stvarale nešto drugačije.

Kroz smijeh poručuju da na vratima ostavljaju sve probleme i onda ulaze u svoj prostor u kojem postoje samo one i pozitiva. Oslonac su jedna drugoj, kada treba da budu.

– Član može biti svako, ali zabranjeno nerviranje- 

https://youtu.be/hLLjr8r7dpc

 Prostorije Udruženja su ispunjene različitim stvarima, od umjetničkih slika, pozivnica za vjenčanje, rođendane, pa do bidermajera.

Predsjednica Udruženja Lejla Popara još 2016. godine osnovala je Udruženje, koje je do oktobra prošle godine djelovalo tako što su se žene sastajale, družile i radile po kućama.

“Do sada smo se uglavnom organizovale po kućama, a sada, od kada imamo prostorije, je to puno ljepše i bolje. KreArtivci su sve žene, bez obzira na dob. U Sarajevu ne postoji niko ko nije kreativan i iz koga mi ne možemo izvući ono dijete koje nama treba”, navela je Popara.

Član Udruženja može biti svaka osoba od osam do 88 godina.

“Ideja je krenula od toga da se sastanu žene koje su iza sebe imale neki težak period, neko teško oboljenje poput karcinoma ili neke stresne situacije i da stvaraju nešto kreativno. Želimo da damo neki doprinos i pokušamo očuvati psihičko zdravlje. Namjera nam je da im omogućimo da ispolje kreativnost, da budu svoje, a da im to niko ne zamjeri”, pojasnila je Popara.

To veselo raspoloženje pokušavaju prenijeti i na druge.

“Ima nas oko 40, 50 žena. Svaki dan ili sedmice imamo dvoje, troje novih članova. Imamo radionice, od zlatoveza, slikanja, slikanja na svili, pirografije, dekupaža…Međutim, pozitivna atmosfera je uslov. Nema razgovora o bolestima, političkoj situaciji, to je zabranjeno. Zabranjeno je biti ters, neraspoložen. Ko je neraspoložen za kaznu mora ići da pije kafu. Uglavnom odavdje sve izlazimo happy”, podcrtala je Popara.

Neke od stvari uspijevaju i prodati, ali uglavnom završe kao pokloni.

“Jedan dio nekad uspijemo prodati pa kupimo materijal. Neke stvari uglavnom poklanjamo jer nema nekog sluha da bi se kupovinom neke stvari podržao rad ovog Udruženja”, pojasnila je Popara.

– Prostor u kojem se svi osjećaju zadovoljno- 

Među ovim veselim ženama je i Arifa Šahinagić (72). U Udruženju je već nekoliko mjeseci.

“Ovdje slikam. Ranije sam bila i u drugim udruženjima. Zbog bolesti muža nisam mogla da dolazim i prekinula sam. Radila sam na svili, zlatovezu, običnom vezu…”, ispričala je Šahinagić.

Dolazak u Udruženje za nju nije samo učenje nekih novih tehnika. To je relaksacija od svega i svakoga.

“Super mi je ovdje. Kada krenem kući odavdje isto kao da sam bila Bog zna gdje, tako mi je lijepo. Šalimo se, pričamo…”, poručila je Šahinagić.

Istog je mišljenja i Sabina Karasalihović (62). Boravak u Udruženju i druženje sa drugim članicama za nju je lijepo i kreativno provedeno vrijeme.

“U Udruženje sam danas došla mada predsjednicu znam od prije, družile smo se tokom slikanja na svili u drugom udruženju. Uvijek volim da učim nešto novo. Ovdje želim da naučim zlatovez, to me uvijek interesovalo”, kazala je Karasalihović.

Pored ovog Udruženja uključena je i u neke druge aktivnosti poput pjevanja u horu.

“Volim svoje vrijeme da trošim na neke kreativne i pozitivne stvari. Nemam vremena da razmišljam o ratnom stanju, o bolesti…U ovim godinama svi imamo nekih problema ali ovdje vlada pozitivna energija”, ispričala je Karasalihović.

Smatra da bi bilo jako dobro i da se proizvodi, koje prave, prodaju jer se na taj način omogućuje i rad Udruženja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button