Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Učite samo jedan ajet dnevno, i možete postati hafizi Kur’ana

Učite samo jedan ajet dnevno, i možete postati hafizi Kur’ana

 

Razmišljate o tome da počnete učiti Kur’an napamet. Ali kad malo bolje promislite: „Ma, imam trenutno previše obaveza. Bolje da sačekam dok ne odem na koji mjesec u arapski svijet. Ili da uzmem pauzu jednu godinu od škole i posla. Ili da sačekam početak nove školske godine, ili samo dok prođu ove uzbune na poslu…“

I tako prolaze mjeseci i godine, a vi i dalje nešto čekate, pokušavate da ‘pronađete’ vrijeme da učite napamet. Za to vrijeme, ne provodite vrijeme sa Kur’anom niti ga učite, pod izgovorom da čekate početak nečeg što vidite većim, a to je hifz.

Kad malo realnije sagledate situaciju, ako već ne možete izdvojiti vrijeme za učenje napamet, zar nije lijepo da se makar družite sa Kur’anom, za početak?

I taj jedan ajet čiji ste prijevod mogli pročitati, ili taj jedan ajet koji naučite napamet sedmično uprkos vašem prenatrpanom rasporedu – toga bi se nabralo. I nabralo. I naraslo.

Sve dok tako godine ne prođu i to više ne bude samo jedan ajet dnevno koji proučite ili jedan sedmično koji upamtite.

To su sada stotine proučenih ajeta. Hiljade ajeta. To su cijele sure. I na koncu, to je cijela mubarek Časna Knjiga. I ne samo da ste je pročitali, razumjeli i naučili napamet. Ona vas je transformisala u bolju osobu.

Možda sad žalite za propuštenim vremenom. Ali ne morate i iduće godine žaliti za onim što ste izgubili. Večerašnja noć može biti vaša.

Otvorite vaš Mushaf ili aplikaciju sa učenjem Kur’ana. Proučite samo jedan ajet, ili pročitajte njegov prijevod. Sutra, uradite to isto. I prekosutra, i dan iza toga. Pokušajte da u učenju pronađete značenje, i izlječenje.

Kur’an može biti vaše sigurno mjesto. Samo je potrebno da se potrudite da do njega dođete.

Autor: hfz. Maryam Amiribrahimi

Preveo: hfz. Nedim Botić

Izvor: www.minber.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top