Islamske teme

U Zagrebu otvoreno 29. takmičenje u učenju Kur’ana

Povodom 36. godišnjice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije, sinoć je u Kongresnoj dvorani "H. Salim Šabić" svečano otvoreno 29. međunarodno takmičenje u učenju Kur’ana.

Takmičenje je ove godine okupilo 73 takmičara iz 40 zemalja, koji će ovog petka i subote svojim učenjem dodatno oplemeniti Zagrebačku džamiju.

Prisutne je u ime organizatora i domaćina poselamio predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb mr. Nermin Botonjić, koji je zahvalio članovima Organizacionog odbora, Komisije, članovima Izvršnog odbora Medžlisa Zagreb, svim službama Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlisa Zagreb, te osoblju Islamske gimnazije “dr. Ahmeda Smajlovića, kao i Vijeću žena te Omladinskom klubu muslimana, džematlijama i džematlijkama Zagreba, na predanoj pripremi takmičenja.

Ovom prilikom obratio se i predsjednik Mešihata muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, koji je ukazao na značaj pridržavanja Božijih uputa i življenja po njima. Istaknuo je da život prema Božijoj uputi vodi zadovoljstvu na oba svijeta.

Poželio je puno uspjeha takmičarima, naglasivši da je njihovo učešće samo po sebi veliki uspjeh.

Ukazao je na činjenicu da se ove godine takmiče i učesnici iz zemalja koji do sad nisu, te im zahvalio na dolasku.  

Muftija je zahvalio Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Države Katar na podršci u realizaciji takmičenja, a posebnu ministru Ganimu bin Šahinu El Ganimu.

Na kraju obraćanja je pozvao izaslanika ministra vakufa i islamskih pitanja Države Katar Nasira Es-Sulejtija te su zajedno proglasili takmičenje otvorenim.

Prisutni su se učenjem Fatihe prisjetili rahmetli hafiza Bajrama Ajetija, člana Komisije koji je ove godine preselio na ahiret, ali i rahmetli hafiza dr. Fadila Fazlića, jednog od predsjednika Komisije, te svih onih koji su sudjelovali i dali doprinos u organizaciji takmičenja.

Ovogodišnju Komisiju čine – predsjednik kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili (Hrvatska), kurra hafiz šejh Mal-Allah Al Jaber (Katar), kurra hafiz dr. Osman Šahin (Turska), kurra hafiz šejh Sulaiman Al Makhmari (Oman) i hafiz dr. Abdul-Aziz Drkić (Bosna i Hercegovina).

– Pozivamo sve da nam se pridruže u narednim danima i da se okoriste ovom iznimnom prilikom slušanja učača Kur’ana koji spadaju u red najboljih na svijetu – poručili su iz Mešihata.

akos.ba

Povezani članci