DijasporaVijesti iz svijeta

U S. Makedoniji obilježen Dan Bošnjaka:

Udruženje za afirmaciju žena Bošnjakinja Divanhana je u saradnji s Agencijom za ostvarivanje prava zajednica organiziralo regionalnu naučnu regionalnu konferenciju, a SDA Makedonije upriličila je prijem na kojem su prisutni bili predstavnici vlade, ministri, parlamentarci, rukovodstva gradova i općina, ambasada, medija i NVO sektora

U povodu 30. godišnjice održavanja Bošnjačkog sabora u Sarajevu, u Skoplju je nizom događaja obilježen Dan Bošnjaka – nacionalni dan ove zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

Udruženje za afirmaciju žena Bošnjakinja Divanhana je u saradnji s Agencijom za ostvarivanje prava zajednica organiziralo regionalnu naučnu regionalnu konferenciju “Integracija Bošnjaka u otvorenim društvima” kroz koju su NVO aktivisti, političari, predstavnici drugih zajednica i Bošnjaka iz domovinskih zemalja razmijenili svoja iskustva i stavove o izazovima integracije i ostvarivanja prava manjina.

“Naše udruženje je prepoznatljivo po kulturnom i edukativnom radu kroz koji smo se suočili s mnogo prepreka i izazova. Zbog toga smo se odlučili da organiziramo regionalni skup kroz koji ćemo ponuditi naučne analize, mišljenja i iskustva onih koji rade na ostvarivanju prava bošnjačkih zajednica, političara i drugih aktivista iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova u cilju da ustanovimo koje su to slabosti uzrokovale nedovoljnu integraciju Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama”, rekla je za Anadolu Izeta Babačin.

Prema njenom mišljenju neki od razloga za takvo stanje je izostanak društvenog aktivizma, političke podjele te pasivnost mladih što je zajednički problem balkanskih država jer oni smatraju da njihove kompetencije nisu prepoznate i podržane što je jedan od razloga iseljavanja što ugrožava našu budućnost.

“Jedan od zaključaka konferencije je da više radimo s mladima, da ih motiviramo da se više uključe u društvene procese, a da se kroz umrežavanje udruženja udružimo snage da poboljšamo društvenu atmosferu za mlade. Nema alternative za građanski aktivizam, a bolje je da nas prepoznaju prvo po kompetencijama pa nakon toga kao pripadnike manjine”, istakla je Babaičin.

Sanela Škrijelj, zastupnica u Sobranju Sjeverne Makedonije, ističe da su ovakve konferencije uvijek značajne da se preispitamo šta smo postigli i šta još moramo učiniti za integraciju bošnjačke zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

“Prava su živa materija i mora se stalno raditi na poboljšanju statusa, kao i na praćenju primjene postojećih zakona. Očigledno je da ima mnogo pomaka u svim oblastima, ali i još puno ostalo prostora za napredovanje, prije svega u izraženijoj participaciji i zastupljenosti u svim organima vlasti. Ipak naša afirmacija je odgovornost ne samo institucija nego i svakog pojedinca, gradeći kulturu slavljenja različitosti koje su naša prednost. Neka nam je vječan ovaj dan, budimo ponosni na svoj identitet, jezik i kulturu”, kazala je Škrijelj.

Prijem u hotelu Aleksandar Palace

Dan Bošnjaka, koji je ujedno i zvanični državni praznik za pripadnike bošnjačkog naroda u Sjevernoj Makedoniji, proslavljen je svečanošću u skopskom hotelu Aleksandar Palace, u organizaciji Stranke demokratske akcije (SDA) Makedonije.

Među prisutnima na proslavi bilo je istaknutih ličnosti iz javnog života, predstavnici diplomatskog kora, političkih partija, ministri, poslanici i predstavnici civilnog sektora.

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Makedonije, Dželal Hodžić, podsjetio je da se danas u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan Bošnjaka, čiji je cilj očuvanje nacionalnog identiteta, a povodom 30 godina od 28. septembra 1993. godine, kada je u Sarajevu održan Bošnjački sabor i donesena odluka da se vrati historijsko ime “Bošnjaci” i historijsko ime jezika “bosanski”. Hodžić je istakao da su Bošnjaci iz Makedonije prilikom popisa stanovništva 1994. godine imali prvu priliku da koriste historijski naziv “Bošnjak” i da jezik nazovu “bosanski”. Osvrnuo se i na konstruktivnu ulogu Bošnjaka u izgradnji nezavisne makedonske države, koja je započela podrškom referendumu o nezavisnosti 1991. godine.

Hodžić je naglasio da su Bošnjaci integrisani u makedonsko multikulturalno društvo, te da su Bošnjaci spona za odlične odnose, bez otvorenih pitanja, između Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Na proslavi se obratio i potpredsjednik Vlade za evropske integracije Bojan Maričić, koji je istakao da su Bošnjaci vrijedan deo makedonskog kulturnog mozaika. Maričić je odao priznanje pripadnicima bošnjačkog naroda za doprinos razvoju Sjeverne Makedonije kao demokratske države, kao i za doprinos u ostvarivanju strateških ciljeva države.
Predsjednik SDA Makedonije, gospodin Hodžić, zajedno sa potpredsjednikom Vlade za evropske integracije gospodinom Maričićem, poslao je poruku da je sljedeći strateški cilj i bošnjačkog naroda i Sjeverne Makedonije kao države zajednički, članstvo u Evropskoj Uniji, kao sljedeći korak nakon članstva u NATO-u.
Prisutni mediji imali su priliku vidjeti odličnu atmosferu i prelijepu energiju koja je ostavila traga na zvaničnom obilježavanju Dana Bošnjaka.

Povezani članci

Back to top button