Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > U turskom Rizeu izgrađen sebilj poput onog na Baščaršiji

U turskom Rizeu izgrađen sebilj poput onog na Baščaršiji

U okviru pomenutog projekta na 1.400 metara nadmorske visine otvoren park unutar kojeg se nalaze staza za šetnju u dužini od 800 metara, šetalište od 200 metara, viseći i drveni mostovi, vodopad, fontana i sebilj izgrađen po uzoru na sebilj u Sarajevu

U mjestu Guneysu u turskom gradu Rize, gdje su živjeli roditelji aktuelnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izgrađen je sebilj sličan sebilju na Baščaršiji, kao simbol osmanske ostavštine u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava Guneysua je prije godinu dana uz podršku Razvojne agencije Istočnog Crnog mora (DOKA) započela projekat pod nazivom “Guneysu otkriva svoje prirodne baštine”.

U okviru pomenutog projekta, na 1.400 metara nadmorske visine otvoren je park unutar kojeg se nalaze staza za šetnju u dužini od 800 metara, šetalište od 200 metara, viseći i drveni mostovi, vodopad, fontana, i sebilj izgrađen po uzoru na sebilj u Sarajevu.

Park u posljednje vrijeme privlači sve više pažnje domaćih, ali i stranih turista.

Generalni sekretar DOKA-e Cetin Oktay Kaldirim, za AA je kazao da je park u Guneysu napravljen kako bi postao turistička atrakcija, ali i izletište.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Turisti iz arapskih zemalja posljednjih godina sve više žele da posjete Guneysu, mjesto gdje su živjeli roditelji aktuelnog turskog predsjednika. Od sada ćemo strane turiste dočekivati u mnogo ljepšem i privlačnijem ambijentu”, rekao je Kaldirim.

Napomenuo je kako sebilj, zbog svoga neobičnog i jedinstvenog izgleda, privlači veliku pažnju posjetilaca i turista.

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top