Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > U turskom Rizeu izgrađen sebilj poput onog na Baščaršiji

U turskom Rizeu izgrađen sebilj poput onog na Baščaršiji

U okviru pomenutog projekta na 1.400 metara nadmorske visine otvoren park unutar kojeg se nalaze staza za šetnju u dužini od 800 metara, šetalište od 200 metara, viseći i drveni mostovi, vodopad, fontana i sebilj izgrađen po uzoru na sebilj u Sarajevu

U mjestu Guneysu u turskom gradu Rize, gdje su živjeli roditelji aktuelnog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izgrađen je sebilj sličan sebilju na Baščaršiji, kao simbol osmanske ostavštine u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava Guneysua je prije godinu dana uz podršku Razvojne agencije Istočnog Crnog mora (DOKA) započela projekat pod nazivom “Guneysu otkriva svoje prirodne baštine”.

U okviru pomenutog projekta, na 1.400 metara nadmorske visine otvoren je park unutar kojeg se nalaze staza za šetnju u dužini od 800 metara, šetalište od 200 metara, viseći i drveni mostovi, vodopad, fontana, i sebilj izgrađen po uzoru na sebilj u Sarajevu.

Park u posljednje vrijeme privlači sve više pažnje domaćih, ali i stranih turista.

Generalni sekretar DOKA-e Cetin Oktay Kaldirim, za AA je kazao da je park u Guneysu napravljen kako bi postao turistička atrakcija, ali i izletište.

“Turisti iz arapskih zemalja posljednjih godina sve više žele da posjete Guneysu, mjesto gdje su živjeli roditelji aktuelnog turskog predsjednika. Od sada ćemo strane turiste dočekivati u mnogo ljepšem i privlačnijem ambijentu”, rekao je Kaldirim.

Napomenuo je kako sebilj, zbog svoga neobičnog i jedinstvenog izgleda, privlači veliku pažnju posjetilaca i turista.

 

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top