Uncategorized

U Srebrenici obilježena prva godišnjica od smrti Hatidže Mehmedović

U Čaršijskoj džamiji u Srebrenici jučer je prigodnim vjerskim programom obilježena prva godišnjica od smrti Hatidže Mehmedović, javlja Anadolu Agency (AA).

Hatidža Mehmedović je bila predsjednica udruženja “Majke Srebrenice“, a godinama se borila za istinu o genocidu, te tražila pravdu za žrtve genocida.

“Danas je godina dana od kako je rahmetli Hatidža preselila. Medžlis islamske zajednice Srebrenica je donio odluku da se današnjeg dana Hatidže sjetimo učenjem tevhida. Naš cilj je i želja da u narednim godinama uključimo i ostale ljude, organizacije, ustanove za obilježavanje ovog dana. Gledaćemo da svake godine 22. jula bude “Dan sjećanja na Hatidžu Mehmedović“. Ovo danas je početak i najmanje što smo mogli da uradimo”, rekao je glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić.

Dodao je da “sjećanja na Hatidžu ne blijede“.

“Godina dana kako nje nema, a čini mi se kao da je stotinu godina prošlo. To govori koliko je značila nama koji ovdje živimo. Hatidža je žena koja je obilježila jedan period, žena koja je izgubila sve na ovom svijetu, a nikada nije izgubila nadu u bolji život, nadu u bolje dane, nadu za djecu koja se rađaju u Srebrenici. Voljela je život u Srebrenici, od svih nas je tražila da Srebrenicu činimo mjestom za suživot. Njena borba je bila pravda, i želja da oni koji su učestvovali u zločinu genocida budu kažnjeni. Bila je inspiracija za sve nas, i naša je obaveza da nastavimo njen put. Ona je simbol majke iz Srebrenice. Praznina je velika, ogromna, ali smo ponosni što smo imali Hatidžu Mehmedović”, rekao je efendija Peštalić.

Fazila Efendić, aktuelna predsjednica udruženja “Majke Srebrenice“ kaže da je “Hatidža svima u ostavila obavezu da se bore za istinu i pravdu“.

“Teško je bez Hatidže. Obaveza nam je da budemo istrajni u borbi za istinu i pravdu, da nastavimo Hatidžin put”, navela je Efendić.

Hatidži Mehmedović su u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeni sinovi Azmir i Almir, suprug Abdulah, dva brata i mnogobrojna rodbina.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button