Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > U Sarajevu predstavljen 65. broj časopisa ”Prilozi za orijentalnu filologiju”

U Sarajevu predstavljen 65. broj časopisa ”Prilozi za orijentalnu filologiju”

U Sarajevu je predstavljen 65. broj časopisa ”Prilozi za orijentalnu filologiju” Orijentalnog instituta u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o godišnjaku koji već 65 godina u regionu uspijeva održati status jedinstvenog časopisa u oblasti orijentalne filologije i historije sa prostora bivše Jugoslavije.

U 65. broju predstavljen je in memoriam prof. dr. Lamiji Hadžiosmanović i četiri cjeline koje čine deset izvornih naučnih radova, dva pregledna rada, građe i priloga te 11 prikaza.

O sadržaju izvornih znanstvenih radova, preglednih radova i priloga, kao i o sadržaju stručnih, informativnih i kritičkih prikaza objavljenih u ovom broju godišnjaka Orijentalnog instituta govorile su urednica časopisa Fazileta Hafizović i članica redakcije Amina Šiljak-Jesenković.

“Dosad je objavljeno 65 brojeva časopisa u kojima se kontinuirano objavljuju rezultati rada saradnika Orijentalnog instituta, kao i kolega iz drugih institucija, koji se bave ovim poslom”, rekla je Hafizović.

Dodala je kako je u tih 65 brojeva uložen veliki trud, stalni rad na onome što i jeste jedan od osnovnih zadataka Instituta, publikovanje rezultata istraživanja, čime se oni čine dostupnim naučnoj i široj javnosti.

”Oni ne treba da ostanu među koricama, njihova je svrha da posluže rasvjetljavanju nepoznatog u našoj prošlosti, a toga je neopisivo mnogo još uvijek”, kazala je Hafizović, dodavši kako se u ovom broju nalazi najveći broj prikaza koji se odnose na izdanja Orijentalnog instituta.

Šiljak-Jesenković je predstavila članke iz oblasti jezika, književnosti, filozofije i kulturne historije. Napomenula je da su u znaku tradicije istraživanja književne baštine bošnjačkih autora koji su pisali na arapskom, turskom i perzijskom četiri rada iz oblasti književnosti zastupljena u ovom broju časopisa te jedan iz oblasti historije islamske umjetnosti.

Časopis ”Prilozi za orijentalnu filologiju” izlazi od 1950. godine. Riječ je o naučnom časopisu u kojem se objavljuju radovi iz oblasti osmanistike, orijentalne filologije, orijentlano-islamske književnosti i umjetnosti.

Radovi su objavljeni na BHS jezicima i engleskom jeziku, a Šiljak-Jesenković je za AA rekla kako u ovom broju nisu predstavljeni radovi naučnika iz Turske, kao što je to inače slučaj.

”Orijentalni institut u Sarajevu prošle godine izdao je četiri knjige, jedno ponovljeno izdanje i dvije knjige u suizdavaštvu što tu godinu čini jednom najproduktivnijih godina od osnivanja instituta kada je riječ o izdavaštvu”, dodala je Šiljak-Jesenković.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top