Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > U Sarajevu otvorena međunarodna izložba “Sevdah“

Na izložbi su se našla djela 27 umjetnika iz BiH, Turske, Sjevernog Kipra, Sjeverne Makedonije, Grčke, Francuske, Italije, Albanije, Crne Gore, Srbije, Rusije, Kosova i SAD-a.

U Sarajevu otvorena međunarodna izložba “Sevdah“

U prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha u Sarajevu otvorena je međunarodna izložba na temu “Sevdah“ na kojoj su izloženi radovi umjetnika iz cijelog svijeta, učesnika sedme Internacionalne umjetničke kolonije koju su organizovali Udruženje Art Colony i Galerija “Preporod“ na čelu s Mirsadom Baljić, javlja Anadolu Agency (AA).

Na izložbi su se našla djela 27 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Turske, Sjevernog Kipra, Sjeverne Makedonije, Grčke, Francuske, Italije, Albanije, Crne Gore, Srbije, Rusije, Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, koji su prethodnih dana radili na ovim djelima.

Pinar Koc, supruga turskog ambasadora Halduna Koca, jedna od učesnica ovogodišnje Internacionalne kolonije, kazala je da su ovakve aktivnosti vrlo značajne za daljnje jačanje kulturnih mostova između Turske i Bosne i Hercegovine.

“Ove godine i ja sam dala doprinos ovoj grupi umjetnika. Imali smo vrlo važne umjetnike iz različitih zemalja kao i iz Turske. Za mene je ovo zaista bilo važno iskustvo”, rekla je Koc.

Organizatorica Kolonije Mirsada Baljić istakla je da je ovogodišnja tema “Sevdah” bila posebno zanimljiva.

“Svi umjetnici su slikali na tu vrlo interesantnu temu. Nastala djela su nastala za par dana. Svi umjetnici su dali svoj doprinos i donijeli svoju tradiciju i svoju kulturu i naravno uživali i u našoj kulturi”, kazala je Baljić.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je pohvalio održavanje Internacionalne kolonije, naglasivši da su ovakvi kulturni događaji vrlo važni za jačanje odnosa među zemljama.

“Ovaj događaj je zaista postao tradicionalan. Na slikarskoj koloniji umjetnici iz Bosne i Hercegovine, susjednih zemalja i regiona, svake godine, svako na svoj način daju doprinos određenoj temi. Zaista ima mnogo učesnika i iz moje zemlje. Mislim da je to jako lijepo jer jer je umjetnost univerzalni jezik”, rekao je ambasador Koc.

Otvaranju izložbe su osim učesnika Internacionalne kolonije, na kojoj su tehnike oslikavanja bile ulje i akril na platnu, prisustvovali i brojni drugi umjetnici i građani.

Međunarodna izložba u prostoru Gazi Husrev- begovog Hanikaha u Sarajevu ostat će otvorena i naredna dva dana, nakon čega će biti premještena u Galeriju “Preporod“.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com