Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > U programu BHRT-a: Večeras premijera dokumentarnog filma “Bijela tabija”

U programu BHRT-a: Večeras premijera dokumentarnog filma “Bijela tabija”

Ovu priču priča vječni sarajevski vojnik, zatočenik vremena, kroz svoje susrete sa uhodama, putopiscima, vojskama i vladarima čiji lik tumači Mirsad Tuka

 U produkciji BHRT-a večeras će u 21.30 sati premijerno biti prikazan dokumentarni film “Bijela tabija”, koji priča o istoriji tvrđave koja se proteže kroz više vremenskih perioda, od srednjevjekovnog, osmanskog, pa do austrougarskog perioda.

Scenarij je napisao Fatmir Alispahić, a lik sarajevskog vojnika tumači Mirsad Tuka.

“Ovu priču nam priča vječni sarajevski vojnik, zatočenik vremena, kroz svoje susrete sa uhodama, putopiscima, vojskama i vladarima”, navodi se u saopćenju BHRT-a.

Najavljeno je da će Sarajevo Graphics Group ovaj dokumentarni film uključiti u online verziju projekta “4D virtuelna prezentacija Bijele tabije”, koji će sadržavati i virtualna okruženja pojedinih faza u razvoju objekta Tabije od Srednjeg vijeka do danas.

Online verzija projekta će biti promovirana 21. maja u okviru programa “Dana i noći muzeja” u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Smještena na jugoistočnim obroncima Sarajeva, skrivajući u kamenom plaštu historiju grada od Srednjeg vijeka do danas, Bijela tabija zasigurno predstavlja jedan od najimpozantnijih i najvrednijih objekata graditeljskog naslijeđa ovog prostora. Dominantan položaj Bijele tabije u odnosu na prirodni amfiteatar historijskog gradskog jezgra, te pogled koji se pruža duž rijeke Miljacke sve do savremenih stambenih naselja na zapadu Sarajeva, čine specifičnu, gotovo sasvim prirodnu, koreografiju prirode i ljudskog stvaralaštva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top