Dijaspora

U Pennsylvaniji obilježen Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U izuzetno prijatnoj atmosferi 05. Marta 2022. u gradu Carlisle, savezna američka država Pennsylvania sa našim džematlijama i gostima održan je program povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Govore su nam održali prof. dr. Emir Ramić direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada koji nam se obratio online preko ZOOM aplikacije.

On je istakao važnost Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, obilježavan je dana u našoj dijaspori, jer to je nešto na čemu se gradi kultura sjećanja i očuvanja istine. Profesor Ramić je pohvalio napore BICC Carlisle u očuvanju sjećanja na ovaj dan i ostalim projektima koje naš džemat ima.

Imali smo i obraćanje profesora sa Dickinson Colege, Karl Qualls (Professor of History W. Gibbs McKinney Chair in International Education).

Profesor je izuzetno aktivan u očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici i trenutno sa studentima sa spomenutog koledža, radi projekat na očuvanju i arhiviranju sjećanja onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici a žive na području grada Carlisle.

Takodjer na kraju programa se obratio i Mayor Carlisle Borough gospodin Sean Shultz. On je u govoru naglasio važnost bosanske zajednice u Carlisle i zahvalio se na pozivu. Izrazio je spremnost da pomogne našoj zajednici i da podrži projekte u budućnosti. Izuzetna nam je čast da smo imali i njega kao gosta govornika. Ovo je još jedan dokaz koliko je važna naša zajednica u gradu Carlisle. Drago nam je da su naši gosti podržali ovaj dogadjaj.

Zahvalnost ide našoj djeci i omladini koja su na poseban način izveli program. Hor džemata BICC Carlisle je još jednom pokazao visok nivo kvaliteta u izvodjenju recitacija o Bosni i Hercegovini prigodnih ilahija čija je tema upravo domovina Bosna.

Poslije programa imali smo i večeru gdje smo se počastili sa bosanskim jelima.

Hvala svima koji su ovu večer na bilo koji način uljepšali. Pred nama je svijetla budućnost.

Na ovo sve smo kao zajednica jako ponosni.

Povezani članci

Back to top button