Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > U Novom Pazaru otvorena izložba „Poslanik u mom srcu“

U Novom Pazaru otvorena izložba „Poslanik u mom srcu“

 U okviru obilježavanja datuma rođenja poslanika Muhammeda u Novom Pazaru je danas otvorena izložba „Poslanik u mom srcu“.

Na novopazarskom gradskom šetalištu postavljeno je osamnaest panela sa hadisima (porukama Poslanika Muhammeda) i crtežima čiji je autor poznati turski ilustrator i karikaturista Hasan Aycin.

Izložba je dio istoimene tradicionalne manifestacije koju već po peti put organizuje udruženje „Svetionik“, a povodom rebiul-evvela, mjeseca u kojem je rođen Poslanim Muhammed a.s..

Koordinator NVO Svetionik Avdija-Dado Salković je rekao da je na izložbi prikazan dio ilustracija iz knjige prevedene na bosanski „Poslanik u mom srcu-40 hadisa, 40 crteža“, čiji je autor nagrađivani turski karikaturista Hasan Aycin.

„Svaki je rad inspirisan određenim hadisom Resullulaha s.a.v.s. Nadamo se da će pobuditi interesovanje prema Poslaniku, miljeniku svih svjetova“, rekao je Salković, podsjetivši da je po islamskom kalendaru sinoć počeo mjesec rebiul-evvel u kome je rođen poslanik Muhammed.

Istaknuti profesor islamskih nauka sa Istanbul šehir Univerziteta Mustafa Ozel, koji boravi u Novom Pazaru, rekao je da je ova izložba po prvi put priređena u tom gradu, te da je značajna što će ljudima približiti istinu u Poslaniku Muhammedu.

„Hiljade ljudi koji ovuda prolaze, a ne idu u džamiju ili nemaju prilike da nešto više saznaju o tome kakav je Poslanik bio, na otvorenom prostoru da saznaju kakve je riječi izgovarao i poruke slao“, rekao je Ozel.

U naslovi izložbe stoji da je „Muhammed na Božji put pozivao mirno, mudro, strpljivo, oprezno i najljepšim savjetima i primjerima. Njegov govor, život i djela su najbolji pokazatelj izvornog islama. Kroz ove aktivnosti upoznajemo čovjeka koji nesporni plijeni srca miliona ljudi“.

U Sandžaku se rođenje Poslanika Muhammeda tradicionalno obilježava. Rijaset IZ Srbije i Mešihat Sandžaka večeras takođe u Novom Pazaru organizuju manifestaciju “Šefadžijo srca moga”. Pod pokroviteljstvom Mešihata IZ u Srbiji u povodu rebiul-evvela se u džamijama na području Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, Tutina i Novog Pazara organiziraju „Večeri Kur'ana časnog“.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top