Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > U kojoj džamiji se održava jedina hutba na engleskom jeziku u BiH?

U kojoj džamiji se održava jedina hutba na engleskom jeziku u BiH?

Svakog petka, studenti i profesori iz više od 30 zemalja širom svijeta klanjaju džumu i slušaju hutbu na engleskom jeziku u mesdžidu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). To je ujedno prilika i da drugi musafiri koji provode dane u Bosni i Hercegovini posjete ovaj mesdžid i slušaju hutbu na jeziku koji razumiju.

Filipini, Madagaskar, Burkina Faso, Čad, SAD, Australija, Sudan, Egipat, Kuvajt, Katar, Iran, Srbija, Crna Gora, Makedonija samo su neke od država koje su predstavljene u ovom mesdžidu. Mesdžid IUS-a jedno je od rijetkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojem se mogu pronaći muslimani koji praktikuju sve priznate mezhebe, a svaka vjerska aktivnost prolazi u miru i harmoniji.

Svjesni da govore džematlijama iz različitih dijelova svijeta, hatibi Muhamed Adilović i Dino Mujčić svaku hutbu nastoje pripremiti tako da svaki džematlija može izvući posebnu pouku.

„Zbog našeg raznovrsnog džemata, teme su prilagođene široj populaciji i nastojimo ih pripremiti uvijek u skladu s aktuelnim situacijama s kojima se studenti i profesori suočavaju tokom semestra“, rekao je Muhamed.

„Želimo naše džematlije podsjetiti na univerzalne islamske vrijednosti i pružiti im moralnu podršku tokom njihovog studija na IUS-u“, dodao je Dino.

Svi koji žele posjetiti ovaj mesdžid i poslušati hutbu na drugom jeziku, dobrodošli su svakoga petka u Kampus Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (Hrasnička Cesta 15, Ilidža, Sarajevo).

Za Akos.ba piše: Ismail Ćidić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top