U FokusuVijesti iz svijetaVijesti iz zemlje

U džamijama u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu sergija za stradale u Albaniji

U džamijama širom BiH prikupljana pomoć za nastradale u zemljotresu u Albaniji
 
Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas su u svim džamijama širom BiH i dijaspore, nakon džuma-namaza, organizovane sergije, odnosno prikupljanje novčanih sredstava za pomoć nastradalim u zemljotresu u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Rijasetovom apelu za pomoć narodu Albanije odazvali su se i brojni vjernici koji su džumu-namaz, redovnu sedmičnu zajedničku molitvu petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Imami su danas u svojim hutbama, obraćanju vjernicima tokom džuma-namaza, ukazali na značaj podrške i solidarnosti s onima koji su pogođenim prirodnim katastrofama.

Razorni zemljotres koji je pogodio Albaniju prije nekoliko dana izazvao je tragične posljedice, ogromne materijalne štete kao i evidentnu humanitarnu krizu, koja se posebno manifestira u mjestima najviše pogođenim ovom prirodnom katastrofom.

“S obzirom da u prirodnim katastrofama institucije ne mogu pravovremeno reagirati u pružanju adekvatne pomoći nastradalom stanovništvu, neophodno je iskazati praktičnu solidarnost s građanima Albanije, koji su proteklih dana uz zebnju, strah i neprospavane noći, preživjeli tragične ljudske i materijalne gubitke”, naveli su ranije iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Istakli su u da je saosjećanje spram ljudske patnje i odgovornosti za ljude u nevolji neodvojivi dio islamskog sistema vrijednosti.

“Islamska zajednica se, s drugim organizacijama, blagovremeno uključila u pružanju pomoći stanovništvu pogođenom zemljotresom u Albaniji”, poručeno je u saopćenju Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Crna Gora: U džamijama prikupljana pomoć za ugrožene nakon zemljotresa u Albaniji
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić pozvao je muslimane u Crnoj Gori da pomognu postradale od zemljotresa u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na poziv Islamske zajednice, u džamijama širom Crne Gore danas su prikupljani novčani prilozi, sergije, za postradale u susjednoj državi.

Fejzić je tokom hudbe u Rožajama rekao da je pomoć komšijama u nevolji obaveza vjernika.

“Albanija je na našem pragu. Ljudi su ostali bez krova nad glavom, bez hrane i pića, bez osnovnih životnih namirnica. Možda je nekom dovoljno jedno naše ćebe ili jedan naš jorgan. Jedan naš obrok nekome u ovom momentu puno znači. Koliko je svakom Allah dž.š. dao, neka pomogne. Naša je obaveza da pomognemo ljudima u nesreći”, kazao je Fejzić.

On je ponovio da Islamska zajednica u Crnoj Gori duboko saosjeća sa građanima Albanije koje je pogodila serija razornih zemljotresa. Kazao je i da muslimani u Crnoj Gori dijele bol sa narodom Albanije i da mole za milost dušama žrtava i brz oporavak povrijeđenih i pomoć.

“Molimo Allaha dž.š. da podari snagu onima koji su preživjeli i da što prije izliječe rane. To je teško iskušenje. Priporne nepogode su nešto što može zadesiti svakog od nas. Nema države, naroda ni vjere koju to ne može da pogodi”, kazao je Fejzić.

Kosovo: U svim džamijama prikupljana pomoć za nastradale u zemljotresu u Albaniji

Predsedništvo Islamske zajednice Kosova organizovalo je danas u svim džamijama na Kosovu, nakon džuma-namza, akciju prikupljanja sredstava za pomoć pogođenima zemljotresom u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Islamska zajednica Kosova je putem predavanja održanim u džamijama pozvala na solidarnost sa građanima Albanije. Veliki broj muslimanskih vernika odazvao se ovom pozivu i u Velikoj džamiji, Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini, pomažući novcem.

Šef Saveta Islamske zajednice u Prištini Hetem Sopjani, koji je održao predavanje, naglasio je da pomaganje braći i sestrama kada su u nuždi, božanska i proročka poruka islama.

“U ovim teškim trenucima, molimo Boga da se smiluje žrtvama ovog zemljotresa, da pruži strpljenje njihovim rođacima i želimo brzi oporavak svima koji su povređeni u ovom zemljotresu. Draga braćo, danas dok se molimo Allahu da se smiluje žrtvama zemljotresa, dok tešimo našu braću i sestre u Albaniji, porodice, islamski narod i čitavo čovečanstvo, imaju za zadatak da odgovore i da se se vratimo veri“, rekao je Sopjan.

Sopjani je podsetio na izjavu poslednjeg poslanika islama Mohameda da je „najbolji od vas onaj koji pomaže drugima“.

Ram Micaj iz Prizrena, koji je prisustvovao predavanju, ocenio je dobrom inicijativu Islamske zajednice.

“Hvala vam puno i veoma mi je drago što je Islamska zajednica na celom Kosovu doprinela ovoj pomoći”, rekao je Micaj.

Takođe, penzioner iz Prištine koji je doprineo fondu za pomoć rekao je da je izabrao Islamsku zajednicu upravo zbog poverenja u tu instituciju.

“Molimo Boga da se ne zloupotrebi pomoć, neka idu na pravo mesto, onima kojima je najviše potrebna”, rekao je on.

Novac prikupljen tokom dana u svim džamijama na Kosovu biće prenesen na bankovni račun Islamske zajednice Albanije preko banaka i zatim raspoređen prema tamošnjim potrebama.

Povezani članci

Back to top button