Istaknuti Bošnjaci

U Danskoj umrla Hadžera Ćatović-Bijedić mučenica jame Čavkarice

 Danas je u regionalnoj bolnici Rendersu u Danskoj umrla Hadžera Ćatović-Bijedić, mučenica jame Čavkarice, simbol zločina počinjenih nad Bošnjacima za koje nikada niko krivično nije odgovarao.

Hadžera Ćatović Bijedić će biti sahranjena u Grančarevu kod Trebinja. Datum i vrijeme dženaze biće objavljeni putem internet stranice Medžlisa IZ Trebinje, rekao je za Anadoliju Husein ef. Hodžić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Hadžera Ćatović Bijedić je više od dva mjeseca, od 3. septembra do 21. novembra 1941. godine, među pet stotina ubijenih Bošnjaka proživjela u jami Čavkarici. Njihova tijela se još uvijek nalaze u toj zloglasnoj jami iz Drugog svjetskog rata.

Dženaza namaz nedužno ubijenim u toj jami klanjana je 11. avusta 2013. ispred džamije u Planoj. Zajedničku dženazu namaz predvodio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

U kratkom podsjećanju na ovaj zločin muftija je kazao kako se radilo o sistematskom, planskom zločinu i protjerivanju, potiskivanju Bošnjaka s ovih prostora.

„Nad muslimanima Bileće je 1941. izvršen masakr. Svi su pobijeni osim onih koji su uspjeli pobjeći. Nad Bošnjacima Gacka je masakr izvršen 1914, nad Bošnjacima Nevesinja 1992. Sve je to rađeno s ciljem stvaranja tzv. velike Srbije, a istočna Hercegovina služila je kao eksperiment te politike. Danas na ovom prostoru nemamo više od 300 Bošnjaka. Naš je imperativ prekinuti kontinuitet stradanja", poručio je tom prilikom muftija Smajkić.

Dokumentarni film o Hadžeri:

{youtube}_EjOlHAQ3T4{/youtube}

 

vakat.ba

Povezani članci

Back to top button