Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > U Beču održana diskusija o Srebrenici: Poricanje genocida međunarodni problem

U Beču održana diskusija o Srebrenici: Poricanje genocida međunarodni problem

U bečkom muzeju moderne umjetnosti “Belvedere 21” večeras je održana diskusija povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici na kojoj su učestvovali umjetnici i javni radnici s prostora Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Na panel diskusiji učestvovali su afirmirani pisci iz Beča mlađe generacije Barbi Marković i Marko Dinić te vizuelna umjetnica Ana Hoffner, svi porijeklom iz Srbije, te bečka rediteljica Nina Kusturica i filolog i komunikolog Nedad Memić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

“Belvedere 21 – muzej moderne umjetnosti smješten je pored Glavnog bečkog kolodvora i bivšeg Južnog kolodvora. Tamo su se spajali i spajaju historijski i aktuelni tokovi migracije i izbjeglištva pa tako i oni iz bosanskoga rata iz 1990-tih godina. Ovi tokovi su tema naših programa za javnost”, rekla je Christiane Erharter, kuratorica u muzeju Belvedere 21 i dodala:

“Ove godine navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici. Dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu kritizirali su prije svega autori mlađe generacije, između ostalog Saša Stanišić, Barbi Marković i Marko Dinić. Rastući nacionalizam i populizam u Evropi su za nas povod da se bavimo pitanjima bavljenja ratom i konfliktima iz ugla umjetnosti i umjetnika. Pored pisaca Barbi Marković i Marka Dinića u večerašnjoj diskusiji učešće su uzeli i rediteljica Nina Kusturica, umjetnica Ana Hoffner te ekspert za komunikacije Nedad Memić. Ovim događajem želimo doprinijeti odgovornoj politici sjećanja i boriti se protiv zaborava”.

Tokom razgovora su razmatrana pitanja odnosa umjetnosti prema ratu i ratnim zločinima, kontroverznoj dodjeli Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, a razgovaralo se i o nacionalizmu na Balkanu i Evropi te sveprisutnome historijskom revizionizmu.

“U diskusiji smo se dotakli i pitanja nacionalizma kod balkanske dijaspore u Austriji te perspektive za budućnost zemalja bivše Jugoslavije. Diskusija povodom 25 godina genocida u Srebrenici bila je dobra prilika da okupljenu austrijsku publiku još jednom podsjetimo na hronologiju stradanja Srebrenice – ovakvi događaji posebno su važni ako uzmemo u obzir činjenicu da je poricanje ili relativiziranje genocida u Bosni i Hercegovini danas međunarodni problem s kojim se možemo uhvatiti u koštac samo ako predano i profesionalno radimo na izgrađivanju kulture sjećanja. Drago mi je da se i Beč ove godine s nekoliko događanja našao na svjetskoj mapi obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici”, istakao je ovim povodom učesnik diskusije, germanist i komunikolog Nedad Memić.

Nakon diskusije muzej moderne umjetnosti “Belvedere 21” upriličio je i performans umjetnika Fistona Mwanze iz Demokratske Republike Kongo, te austrijskih muzičara Patricka Dunsta i Christiana Pollheimera.

Kuratorice ove manifestacije su Christiane Erharter i Claudia Slanar iz muzeja “Belvedere 21”.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top