Zanimljivosti

Turski istraživači: Vrlo vjerovatno je Nuhova a.s lađa na planini Ararat u Turskoj VIDEO

U gradu Agri u Turskoj je objavljena knjiga pod naslovom “Noina arka, otkriće stoljeća” turskih autora Erkana Kosedaga i Cema Sertesena u kojoj iznose zanimljive podatke i tvrdnje o mogućem mjestu na kojem se nalazi Noina arka (Poslanika Nuha, alejhi sselam, lađa), javlja Anadolu Agency (AA).

Iako su naučnici iz cijelog svijeta stoljećima raspravljali o ovoj temi, još uvijek nije s tačnošću utvrđeno gdje se nalazi ova tajanstvena arka.

Inače, poslije zemljotresa 1949. godine u blizini sela Telceker u Agriju pojavili su se neobični ostaci za koje neki naučnici tvrde da pripadaju Noinoj arki.

Mnogi naučnici su nakon tog događaja danima i mjesecima boravili na tom mjestu kako bi pokušali utvrditi o čemu je ustvari riječ.

Među njima su i Kosedag i Sertesen koji u svojoj knjizi iznose krajnje zanimljive podatke iz, kako su kazali, tri velike svete knjige.

Napominju kako se u sve tri svete knjige govori o ostacima koji se danas nalaze u selu Telceker u Agriju.

“Naučnici iz cijelog svijeta su provodili brojna istraživanja na području planine Ararat. Tokom posljednjih 100 godina istraživanja su najviše provođena na području poznatijem kao Durupinar. Ostaci na tom području su se pojavili poslije zemljotresa 1949. godine”, kazao je Kosedag.

Istakao je da se iz ranijih rezultata istraživanja moglo zaključiti da su uzorci s brda pokazali da se radi o materijalu koji je dosta sličan željezu, o čemu su detaljno pisali i u knjizi.

“Naša tvrdnja je da se arka sigurno nalazi na planina Ararat. Ali ipak potrebno je i dalje nastaviti sa istraživanjima na ovom području”, rekao je Kosedag.

Naglasio je da su ostaci stari i do 4.000 godina, otprilike kada se vjeruje da je došlo do općeg potopa nakon koje se, kako tvrdi Kosedag, na tom području nasukala Noina arka.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button