Zanimljivosti

Turska: Seldžučko mezarje kao nijemi svjedok historije privlači sve više turista

Najveće tursko muslimansko groblje sa 8.200 nadgrobnih spomenika sve je veća turistička atrakcija u istočnom turskom distriktu Ahlatu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ahlat je historijski važan grad na zapadnoj obali jezera Van, a njegova najveća atrakcija i potvrda kulturno-historijske baštine je Seldžučko mezarje koje se nalazi i na tentativnoj listi spomenika UNESCO-a.

To područje je od IX p.n.e. bilo dom mnogih civilizacija, uključujući carstvo Urartu, Seldžuku monarhiju i Osmansku državu, a groblje koje se prostire na 210 dunuma površine nijemi je svjedok te baštine.

Uz afganistanski Belh i uzbekistansku Buharu, Ahlat je jedan od tri grada koji su zbog historijske važnosti dobili titulu “kupole islama“ (Kubbet-ul islam).

Nadležne institucije Ahlata i Turske rade na tome da Seldžučko mezarje sa tentativne liste UNESCO-a pređe na stalnu Listu spomenika svjetske baštine.

Šef Odsjeka za historiju umjetnosti na Fakultetu književnosti na univerzitetu “Yuzincu Yil“ (YYU) u Vanu Mehmet Kulaz kazao je za AA kako se u Ahlatu nalazi još pet historijskih mezarja i da sva svjedoče o mnogim kulturama tog podneblja.

“Sve te kulture su ostavile svoje tragove, a najvažnija su arhitektonska djela. Danas se najupečatljivijim smatraju veliki nadgrobni spomenici“, kazao je Kulaz i dodao da se na groblju od 1966. godine vrše arheološka istraživanja.

Otkriveno je više od 8.000 grobova, a Kulaz tvrdi da će nastavak istraživanja otkriti postojanje još najmanje 2.000 grobova na tom području.

Istraživanje u posljednjim sedam godina koordinira i Direkcija muzeja pri Ministarstvu kulture i turizma Turske koje je naredilo intenzivniji rad na restauraciji i konzervaciji historijskog kompleksa u Ahlatu.

“Trenutno vršimo uređenje okoliša, čišćenje spomenika, arheološka iskopavanja i manje restauracije. Obradili smo 1.500 kvalificiranih nadgrobnih spomenika koji se nerijetko naginju zbog nestabilnosti tla“, kazao je Kulaz.

Naglasivši da je Seldžučko mezarje najupečatljivija destinacija za razvoj kulturnog turizma u regiji, profesor Kulaz kazao je kako je potrebno uraditi još mnogo posla, ali kako Ahlat nedvojbeno zaslužuje da se naše na UNESCO-voj Listi svjetske baštine.

Direktor za kulturu i turizam u provinciji Bitlis Ramazan Gencan izrazio je uvjerenje da će uloženi napori uskoro biti nagrađeni prijemom Seldžučkog groblja na Listu svjetske baštine.

“Ta destinacija to zasigurno to zasluže. Riječ je o nijemom svjedoku historije i najvećem turskom muslimanskom groblju na svijetu. Resorno Ministarstvo radi na tome da se to desi naredne godine, ana tentativnu listu je uvršteno prije 18 godina“, kazao je Gencan.

Vlasnica turističke agencije iz Ankare Yasemin Kocaman impresionirana je kulturno-historijskom baštinom Ahlata i Seldžučkim grobljem, zbog čega je u vrh ponude stavila posjetu toj regiji.

“Ovdje je sve historijsko, kao u muzeju na otvorenom. Želimo i uvjereni smo da ćemo uspjeti da dovedemo što više turista u ovaj kraj. Prirodne i historijske ljepote promoviramo i posredstvom društvenih mreža“, kazala je Kocaman koja je predvodila grupu turista u Ahlatu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button