Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Turska: Prvi ženski pilot sa hidžabom

Turska: Prvi ženski pilot sa hidžabom

Djevojka Merve Gurbuz bit će prva djevojka sa hidžabom koja će upravljati avionom turskih zrakoplovnih snaga. Ona je, nakon završetka srednjeg obrazovanja, upisala Fakultet informacionih tehnologija na Seldžuk univerzitetu, da bi na zadnjoj godini studija odlučila, uz podršku svoga oca, da se prebaci na Fakultet ratnog zrakoplovstva.

Procedura prijema na fakultet trajala je više od četiri mjeseca. Procedura je podrazumijevala rigorozne procese ljekarskih pregleda, vježbi na avionu i na koncu intervju u Ministarstvu odbrane. Sve ove faze, Merve je uspješno prešla i primljena je na Fakultet ratnog zrakoplovstva.

Njeno studiranje na ovom fakultetu trajat će punih pet godina, a nakon toga ona će biti prvi oficir u turskim zračnim snagaka koji će nositi hidžab.

Merve je jedina djevojka u šestočlanoj porodici, a san njenog oca, penzionisanog oficira, bio je da njegova kćerka bude pilot, te joj je u tom procesu i bio najveća podrška. Treba napomenuti da je djevojka Rumeysa Ozdemir prva koja je, sa hidžabom, konkurisala za ovu školu, ali, zbog neuspjeha na testu na avionima, nije primljena na Fakultet.

islambosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top