Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Turska: Prošle godine utrostručene strane investicije

Turska: Prošle godine utrostručene strane investicije

Vrijednost investicija koje su investitori uložili u dionice turskih firmi utrostručen je tokom 2016. u odnosu na prethodnu godinu i iznosi ukupno 18,9 mlijardi turskih lira ili oko pet milijardi eura.

Prema podacima Konkurencijskog vijeća Turske, tokom prošle godine je zabilježeno ukupno 209 spajanja ili preuzimanja, a 50 procedura u vezi sa spajanjem preduzeća odnosi se na turske firme i njihove partnere izvan granica te zemlje, odnosno na korporacije sa stranim kapitalom u odnosu na tu zemlju.

Tako su direktne investicije u tursku privredu u 2016. godinu iznosile 18,9 milijardi lira, dok je u 2015. godini vrijednost tih investicija iznosila 6,3 milijardi turskih lira.

U turske kompanije najviše su ulagali holandski investitori koji su realizovali ukupno devet investicija, odnosno priliva kapitala, dokapitalizacije, spajanja i preuzimanja. Slijede investitori iz Njemačke sa šest, zatim japanski i britanski investitori sa četiri realizovana ugovora.

Pored toga, tokom 2016. godine investitori iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Francuske, Švicarske i Južne Koreje realizovali su po tri sporazuma sa turskim kompanijama, koji se odnose na dokapitalizaciju, spajanje ili preuzimanje.

Najviše je investirano u energetski sektor, slijede industrija i prerada metala, poljoprivreda i mediji.

Najviše aktivnosti u vezi s privatizacijom je realizovano u elektro-energetskom podsektoru.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top