Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Tumori – vodeća bolest današnjice

Tumori – vodeća bolest današnjice

Onkološki problemi su danas, sve češći zdravstvene komplikacije kod ljudi. Naime, neprestano se povećava broj oboljelih od raznih benignih i malignih karcinoma. Vodeći karcinomi s kojim se susreće muška populacija u BiH su karcinomi prostate i testisa, karcinomi organa respiratornog trakta, te karcinomi organa digestivnog trakta. Kod ženske populacije preovladavaju karcinomi jajnika, grlića materice, te karcinomi dojke. Prema nedavnim istraživanjima, koja su provedena u BiH, stopa incidence ovog oboljenja je čak deset hiljada ljudi godišnje, od čega 20% slučajeva bolest završava letalno. 

Tumori su, dakle, posljedica prekomjernog i nekontrolisanog bujanja maligno promijenjenih ćelija, čime dovode do razaranja okolnog tkiva. Ovakva transformacija protiče kroz četiri stadija: incijacija, promocija, progresija i metastaza. Na razvoj ovakvih stanja utiču razni faktori kao što su razne vrste zračenja, razni hemijski spojevi i onkogeni virusi (DNK i RNK virusi). Rizik pojedinaca da nakon kontakta s nekim od ovih faktora, obole od neke vrste malignih bolesti, zavisi od niza preduvijeta kao što su: genetske predispozicije, dobi, spolu, uhranjenosti, imunitetu, intenzitetu i izloženosti stresu i sl. Smatra se da većinu malignih tumora uzrokuju razni hemijski karcinogeni spojevi kao: aflatoksini, alkilirajuće tvari, policiklični ugljikovodici, azo boje, amini itd. Pored svih medicinskih činjenica, zaključujemo da između ostalog, veliki uticaj na razvoj nekog malignoma utiče i stil života. U borbi protiv karcinoma je ključna je promocija zdravih načina života, redukcija ishrane, fizička aktivnost, te borba protiv pušenja i duhanskog dima. Samo tako učestvujemo u prevenciji navedene bolesti. Pušenje je odgovorno za četvrtinu letalnih ishoda kod oboljelih od karcinoma, te je kod 70% slučajeva odgovoran za karcinom pluća.

Za uspostavljanje dijagnoze koristi se niz dijagnostičkih procesa kao što su biopsija, CT (kompjuterska tomografija), scintigrafija, NMR (nuklearna magnetna rezonanca), UV i X zračenja, te laboratorijska analiza tumorskih markera u krvi (serumu), koja pretežno služi kao nadopuna ostalim metodama, te za praćenje toka bolesti i učinkovitosti terapije. Međutim, još uvijek ne postoji neki dijagnostički postupak koji sigurno i u ranoj fazi ukazuje na tumor. Problem u tim istraživanjima je nedovoljno jasan put nastanka karcinoma, te se nastavlja raditi na temeljima unapređenja dijagnostike ovih oboljenja.

Naša se država, također suočava i sa problemima u pristupačnosti određenih lijekova, kao neophodan terapijski postupak, međutim, pacijenti su zbrinuti citostaticima. Doista su oni neophodni i čine dio esencijalne liste lijekova. Citostatici su antikarcinomski lijekovi, te osnovni su sastojci hemoterapije u liječenju.

S obzirom na sve ove činjenice, dužni smo promovirati zdrav način života, u cilju borbe protiv karcinoma.
Zato uzmimo zdravlje u svoje ruke! Živimo zdravo! Strah je bespotreban, ako se fokusirajmo na praktičnom spriječavanju ovog oboljenja i povećanju svjesti populacije.

Za Akos.ba piše: Hajrović Almedina

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top