Kulinarstvo

Tufahije – kuhane punjene jabuke

Sastojci:

Za 5 tufahija:

5 jabuka (delišes),

500 g šećera ,

0,5 I vode,

1 kesica vanilin šećera ,

0,25 I skorupa ili slatkog kajmaka,

150g šećera ,

100 g oraha,

50 g badema i limunova kora.

Ako nema skorupa, onda uzeti povlaku (vrhnje).

Priprema:

Za tufahije su najbolje jabuke delišes (zlatni) koje se kuhanjem neće raspasti. Za tufahije mogu se uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje će prilikom kuhanja ostati cijele.

Pola litre vode, 500 g šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i prokuhati, jabuke tanko oguliti i izbušiti rupu kroz sredinu i staviti u posudu sa vodom i šećerom i kuhati 8 minuta.

Okrećite ih dok se kuhaju. Jabuke nesmiju biti prekuhane jer kad ih izvadite na tanjir i dok se ohlade one će još malo nadoci i biti mekanije.

Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i šećera .

Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi , bademi i slatki kajmak i izmiješaju.

Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom.

Serviraju se hladne.

Furaj.ba

Povezani članci