Tufahije – kuhane punjene jabuke
Sastojci:
Za 5 tufahija:
5 jabuka (delišes),
500 g šećera ,
0,5 I vode,
1 kesica vanilin šećera ,
0,25 I skorupa ili slatkog kajmaka,
150g šećera ,
100 g oraha,
50 g badema i limunova kora.
Ako nema skorupa, onda uzeti povlaku (vrhnje).
Priprema:
Za tufahije su najbolje jabuke delišes (zlatni) koje se kuhanjem neće raspasti. Za tufahije mogu se uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje će prilikom kuhanja ostati cijele.
Pola litre vode, 500 g šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i prokuhati, jabuke tanko oguliti i izbušiti rupu kroz sredinu i staviti u posudu sa vodom i šećerom i kuhati 8 minuta.
Okrećite ih dok se kuhaju. Jabuke nesmiju biti prekuhane jer kad ih izvadite na tanjir i dok se ohlade one će još malo nadoci i biti mekanije.
Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i šećera .
Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi , bademi i slatki kajmak i izmiješaju.
Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom.
Serviraju se hladne.