Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Trudnoća i dojenje – Islam i medicina: Koja je korist datula u trudnoći?

Trudnoća i dojenje – Islam i medicina: Koja je korist datula u trudnoći?

Za korištenje datula i koristi koje proizilaze iz toga veže se više običaja. Navodi se da je Muhammed, sallallahu ‘alejhi we sellem, trljao nepce novorođenčeta sažvakanom datulom i u prvo vrijeme se nije znalo kakva je korist toga, osim što je tom prilikom Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, tražio bereket za dijete.

Međutim, grupa engleskih naučnika na Univerzitetskoj klinici u Leedsu izvodila je pokuse na novorođenčadi kako bi saznali utjecaj različitih doza šećerne otopine na plač djeteta i njegovu osjetljivost na bol pri ubodu igle tokom vađenja krvi.

Ustvrdili su da šećerna otopina smanjuje plač djeteta i djeluje na ublažavanje i otklanjanje boli. Posmatrajući sadržaj datule može se ustanoviti da ona sadrži veliki postotak šećera (7o-8o%), fruktozu i glukozu koje opskrbljuju organizam velikom energijom i osnovna su ishrana za tijelo i mozak. Također, sadrži i proteine (2,2%), vitamine A, B1 i B2, folnu kiselinu, zatim minerale (potašij, sodij, kalcij, željezo, magnezij, bakar i drugo). Procenat potašija je vrlo visok, što je vrlo korisno za sprečavanje krvarenja.

Datula je, također, korisna i pri porođaju, kako se navodi u Kur’anu:

”I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. ’Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!’ — uzviknu ona. I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: ’Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče. Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe, pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: ’Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti.’” (Merjem, 2 3.-2 5 .)

Poznato nam je da je rađanje bolan proces i da zahtijeva dosta energije, dobru ishranu, te sredstva koja ublažavaju krvarenje, a vidjeli smo da datula sadrži sve sastojke  koji pomažu u tome. Na više mjesta smo spomenuli da je u trudnoći potreban povećan unos folne kiseline i drugih vitamina i minerala, a vidjeli smo šta datula sadrži. Međutim, budući da zdravstveno stanje i potreba za vitaminima i      mineralima nije ista kod svih žena, preporučuje se da se posavjetuje sa liječnikom.

 

Odlomak iz knjige:  ”Trudnoća i dojenje – Islam i medicina”  autorica Suada Mujakić 

Ukratko o knjizi:

Islam je posebnu pažnju posvetio braku i porodici koja ima vrlo značajnu ulogu u muslimanskom društvu. Dokaz tome je to što se trećina pravnih propisa Kur’ana odnose na brak, porodicu i njihovo uređenje. Jedna od uloga porodice je produženje ljudske vrste, što podrazumijeva prisustvo djece u njoj. Nesporno je da su djeca za svakog čovjeka izvor sreće i radost u životu, ali se o djeci treba brinuti kako bi stasala u zdrave i odgojene ličnosti koje će aktivno djelovati i graditi, a njihovo dobro će se vraćati njima samima, njihovim roditeljima, njihovoj zajednici i svim ljudima.

 Tvrdi povez, broj stranica 150, cijena 15KM Narudžbe na e-mail  [email protected]

Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top