Ekonomija

Treći Sarajevo halal sajam: Jedinstvena prilika za umrežavanje, edukaciju i razvoj poslovanja

Međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF), koji će ove godine biti održan od 17. do 19. maja, predstavit će bogat program uz učešće vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice.

Organizatori Sarajevo Halal Fair-a su Bosna Bank International (BBI) i Agencija za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u BiH, a pokrovitelj je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Sarajevo Halal Fair je najveći sajam halal industrije u regionu jugoistočne Evrope i predstavlja jedinstvenu priliku za povezivanje predstavnika iz svih dijelova lanca halal industrije, uključujući privatne kompanije, distributere, ustanove i institucije, certifikacijska tijela, vladine zvaničnike i druge predstavnike halal tržišta – kaže za Agenciju MINA dr. Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Direktor Alihodžić ističe da ovaj događaj pruža priliku za upoznavanje halal potrošača s različitim asortimanima proizvoda i usluga koje kompanije nude u okviru halal certificiranja. Također, Sarajevo Halal Fair pruža dodatnu platformu za javno obrazovanje i podizanje svijesti o halalu, halal proizvođačima i proizvodima, te halal tržištu.

U protekle dvije godine zbog pandemije Sarajevo halal sajam nije bio organiziran. Iskustva koja organizatori nose iz prethodno organizovanih sajmova su pozitivna.

– Sajmovi su uspješno organizovani i ispunili su očekivanja i ciljeve. Osim izložbenog prostora na kojem su predstavljeni proizvodi i usluge različitih kompanija, sajmovi su bili obogaćeni i drugim aktivnostima kao što su paneli na kojima se govorilo o različitim temama iz oblasti halal industrije – govori Alihodžić.

Održan je veliki broj sastanaka na kojima su dogovorene različite poslovne aktivnosti i saradnje između domaćih i stranih kompanija, distributera i investitora.

– Na Sarajevo halal sajmu 2019. godine predstavilo se 108 izlagača iz 36 zemalja, od toga 52 iz Bosne i Hercegovine i 56 kompanija iz drugih država, dok se godinu ranije predstavio 91 izlagač iz 16 zemalja. U prosjeku ovaj sajam posjeti deset hiljada posjetilaca – govori Alihodžić.

Zbog povećanja potražnje za halal proizvodima i uslugama širom svijeta, halal tržište predstavlja priliku za razvoj i unapređenje poslovanja na domaćem i svjetskom nivou.

– Treći Sarajevo Halal Fair obogaćen je organizacijom Kongresa o halal kvaliteti, koji će biti održan 18. i 19. maja u Hotelu Hills na Ilidži. Organizator Kongresa je Agencija za certificiranje halal kvalitete, a suorganizatori su Sarajevski halal sajam, Institut za standarde i mjeriteljstvo zemalja islamske kooperacije (OIC/SMIIC), Univerzitet u Tuzli – Tehnološki fakultet, Univerzitet u Sarajevu – Fakultet islamskih nauka i drugi relevantni partneri iz zemlje i inostranstva – kaže Alihodžić.

akos.ba

Povezani članci