U Fokusu

Treća večer manifestacije “Ramazan u Bosni” – O islamskoj umjetnosti sa Munibom i Lejlom Obradović

 U prediftarskom programu treće večeri manifestacije “Ramazan u Bosni” učestvovali pobjednici mektepskih takmičenja iz goraždanskog, mostarskog i tuzlanskog muftijstva učenjem Kur’ana i ilahija. Gosti večeri su bili omladina i polaznici mekteba iz Banja Luke.

Drugi dio programa otvorio je učenjem Kur’ana hafiz Omer ef. Zulić, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi. Kao i prošle godine učešće na Manifestaciji imao je Hor Sejfullah iz Konjica koji već postoji 25 godina.

Centralna tema večeri Manifestacije bila je islamska umjetnost i kultura. Na ovu temu govorili su Munib Obradović i mr. Lejla Boškailo-Obradović iz Mostara.

Iako je na svjetskom nivou ostvario izuzetne rezultate, mostarski kaligraf Munib Obradović malo je poznat u BiH. Nakon uspješno okončanog studija u Mostaru (1995. godine), Munib Obradović završio je Akademiju za kaligrafiju i ornamentiku u Egiptu (2005. godina) i privatnu Al-Azharovu medresu. Obradović je uradio nekoliko kaligrafskih ispisa u nekim našim bosanskim džamijama. dobitnik je desetak međunarodnih nagrada: u Istanbulu, Kuvajtu, Pakistanu, Alžiru…
Ipak, najponosniji je na činjenicu da je njegovih pet kaligrafija izloženo na satu iznad harema Kabe u Mekki.
Njegova supruga mr. Lejla je profesorica filozofije i akaida u Karađozbegovoj medresi. Završila je dodiplomski studij na Al-Azharu i magistarski studij na Američkom univerzitetu u Kairu. Bavi se prevođenjem sa arapskog jezika i nagrađivana je za djelo “Priče sa Nila”.
Kroz razgovor sa voditeljem Ismetom Bećarom njih dvoje su govorili o osnovnim pojmovima, principima i postulatima islamske umjetnosti, te o kur’anskim i hadiskim podlogama islamske umjetnosti.
U toku razgovora Munib Obradović je na pozornici pisao kaligrafiju i objasnio prisutnim o kojem stilu se radi i koje alate koristi u izradi kaligrafija.
Također, u razgovoru je bilo riječi o položaju kaligrafije nekad i sad. Kaligrafija je nekad bila na boljem položaju i bila je sastavni dio nastavnog plana i programa u našim medresama. Kaligrafija je potrebna za izučavanje arapskog jezika, a posebno starih rukopisa. Ovom prilikom spomenuta je i inicijativa za vraćanje kaligrafije u naše medrese.

Predavač treće večeri bio je Mehmedalija ef. Hadžić koji je govorio o vrijednosti posta.
Prediftarski program počinjeu 19:30, a centralni u 21:30 sati.

Posjećamo vas da u sklopu druge manifestacije “Ramazan u Bosni možete posjetiti i štand El-Kalema sa popustom do 80% na svoja izdanja, te izložbu kaligrafija Muniba Obradovića u Kuršumliji.
U četvrtoj večeri učestvovati će pobjednici mektebskih takičenja iz bihaćkog i banjalučkog muftijstva, omladina iz Medžlisa IZ Bosanska Dubica te hafiz Haris Čorbo, Semin Rizvić i Mirza Mušija. Predavač će biti Abdussamed Nasuf Bušatlić.

Organizator manifestacije je Rijaset IZ u BiH i četiri udruženja: AKOS, Demus, SAFF i Svitanje.

Piše: Sanadin Voloder

Povezani članci

Back to top button