Islamske temeU Fokusu

Traženje oprosta od Allaha je lijek za stres, brige i probleme

Muhamed bin Džafer, rekao je: "Kada bi munje neprestano udarale u Zemlju pogodile bi sve ljude osim onih koji mole Allaha, dž.š., za oprost

Proučavajući kur’anske ajete možemo zaključiti da traženje oprosta od Allaha, dž.š., donosi sljedeće koristi:

– ugodan život,

– otklanja nevolje i nedaće

– biva uzrok da čovjek stječe halal opskrbu,

– briše grijehe,

– olakšava nevolje u kojima se čovjek u tom momentu nalazi.

Što se tiče ugodnog života o tome nam Allah, dž.š., prenosi riječi Huda, a.s., koji je svome narodu rekao: “I da se pokajete, a On će vam dati da do smrtnog časa lijepo proživite.” (Hud, 3)

Ibn Tejmijje veli: “Onima koji budu tražili oprost, Allah, dž.š., će im podariti zdravlje u tijelu, otklonit će od njih nevolje, nemir, depresiju. Oni koji budu molili Allaha, dž.š., da im oprosti neće biti nemirni, nestabilni, neće osjećati tjeskobu i nesreću. A oni koji se okrenu od Allaha, dž.š., živjet će sa svim ovim.”

Njihova nagrada bit će i to da će imati sretnu porodicu, potomke i sređen život. One koji mole Allaha, dž.š., za oprost nesreće najrjeđe pogađaju.

Muhamed bin Džafer, rekao je: “Kada bi munje neprestano udarale u Zemlju pogodile bi sve ljude osim onih koji mole Allaha, dž.š., za oprost, jer Allah, dž.š., je rekao: ‘Allah ih nije kaznio, jer ti si među njima bio; i Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti. ‘Allah, dž.š., otklonio je od njih nevolje i nije na njih poslao munje s neba, nije na njih poslao razorne vjetrove kao što je to učinio s nekim narodima, nije na njih poslao oluje i nije ih potopio kao što je to uradio s narodom Nuha, a.s., jer su oni, tj. Kurejšije, molili Allaha, dž.š., govoreći: ‘Odazivamo Ti se, Allahu, odazivamo Ti se.'”

A šta je tek onda s muslimanom koji obavlja pet dnevnih namaza, boji se Allaha, dž.š., ali, ponekad u trenucima slabosti učini neki grijeh? On je preči od ovih da ga ne zadesi nevolja.

Autor: dr. Aid el-Karni

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button