Islamske temeU Fokusu

Traženje dozvole: Razvijanje odgovornosti kroz djetinjstvo

Jedna od prednosti postojanja lidera i procesa donošenja odluka jeste postojanje uređenja po kojem je definiran način na koji se odluke donose. Iako zvuči tako jednostavno i nadasve poznato svima nama, mnogo puta ovo zaboravimo i zapostavimo.

Ovo je jako važan dio timskog rada jer ukoliko svaki pojedinac donosi odluke i radi po svom nahođenju, u grupi se javlja odsustvo kohezije.

Ukoliko postoji sistem donošenja odluka, svaka ideja, prijedlog ili zamisao, moraju proći kroz određeni mehanizam provjere prije nego se prihvate i implementiraju. Učestala pogreška se javlja kada pojedinci već počnu organizirati poslove pa tek onda traže dozvolu za to, što onoga koji istinski donosi odluke dovodi u jako neugodnu situaciju, jer ako kaže „Da“ postoji mogućnost narušavanja već uspostavljenog sistema, dok ukoliko kaže „Ne“ onda inhibira već započeti posao članova grupe.

Prethodno rečeno me podsjeća na dane djetinjstva kada sam jako želio da neki moj drugar prenoći kod nas kući – prvo bih ga pozvao i on bi zatražio i dobio dozvolu od svojih roditelja da dođe, a ja sam tek onda pitao svoje roditelje da mi daju dozvolu da ga ugostim. Radilo se o malom triku pomoću kojeg sam vršio pritisak na roditelje da pristanu. Naravno, ovo ih je uvijek izluđivalo i uvijek su mi stavljali do znanja da neće stalno biti po mom nahođenju.
Bio je to tajni pokušaj da se potkopa autoritet mojih roditelja.

Naravno, kada pogledamo na te stvari sa ove vremenske distance, shvatamo da to nije bilo dobro ni za mene ni za roditelje. Dok nam se kao djetetu to doima kao sasvim normalna stvar, kao odraslima nam se to doima kao pokušaj razbijanja kohezije u grupi (u ovom slučaju u porodici).

Zapostavljanje uređenog sistema donošenja odluke unutar grupe može rezultirati haosom i nesporazumima. Stoga uvijek trebamo poštivati taj sistem i ukoliko se pojave bilo kakvi problemi,nesuglasice ili nesporazumi, uvijek o tome moramo obavještavati naše lidere.

Autor: Jamaal Diwan

Izvor: suhaibwebb.com

Za Akos.ba sa engleskog preveo i uredio: Almir Rizvanović
 

Back to top button