Zanimljivosti

Tradicionalni švicarski sir s Alpa sada se pravi i na planini Atlas u Alžiru

Od 700 do 1.000 litara mlijeka dnevno dobiju 70-80 kilograma sira

Alžirac Resid Ibersiyan tokom rada u Evropi naučio je kako se pravi tradicionalni sir s Alpa. Švicarsku i holandsku tradicionalnu proizvodnju sira donio je i u svoju zemlju, tačnije na planinu Atlas, javlja Anadolu.

Radni vijek je počeo kao naftni industrijski planer u Alžiru.

Međutim, Ibersiyan je 1990. godine s 24 godine odlučio da ne želi da nastavi svoju karijeru u ovoj oblasti i otišao je u Rim, glavni grad Italije, da studira filmsku režiju.

Nakon neuspjeha u Rimu, preselio se u Švicarsku gdje je dugo radio u medijima.

Priča o proizvodnji sira Ibersiyan počinje u Švicarskoj, u podnožju Alpa.

“Dok sam radio u Švicarskoj, imao sam mnogo posla i stalno sam bio za kompjuterom. Kad god sam imao priliku, odlazio sam u prirodu i posjećivao pogone za proizvodnju sira”, ispričao je Ibersiyan.

Tada je detaljno naučio tradicionalne evropske tehnike pravljenja sira.

Alžirac, koji je uložio mnogo slobodnog vremena kako bi naučio što više o proizvodnji sira, odlučio je nakon nekog vremena da se vrati u svoju zemlju, ovoga puta s drugačijim snom.

Kako je kazao, cilj je bio da “oživi kulturu sira u Alžiru koja je uništena tokom francuskog kolonijalnog perioda”.

“Poznavali smo samo francuski sir ‘champignon brie’. Francuzi su uništili kulturu sira u Alžiru tokom svog 132-godišnjeg kolonijalnog perioda. Zato sam započeo novi posao na alžirskom tržištu. Razmišljao sam o ponudi sireva”, izjavio je Ibersiyan.

U Alžir se vratio 2006. godine i započeo proizvodnju sira u Ferihi u gradu Tizi Vizu, u podnožju planine Atlas.

Ibersiyan je rekao da se velika većina sireva u Alžiru proizvodi od mlijeka u prahu, međutim, on sada proizvodi zdravi sir od kravljeg mlijeka.

“Naravno, alžirsko i švicarsko mlijeko nisu isto. To sam naučio od Švicaraca. Ideja o pravljenju sira je švicarska, ali sir je alžirski”, rekao je Ibersiyan.

U njihovim proizvodima nema konzervansa, zaslađivača, aditiva u hrani i pojačivača okusa.

Alžirski poduzetnik je naveo da od 700 do 1.000 litara mlijeka dnevno dobiju 70-80 kilograma sira.

Naveo je da je cilj da uskoro izvoze svoje proizvode na strana tržišta.

Alžirac Verda Hammadi, koji je došao da kupi sir sa suprugom i djecom, rekao je da su Ibersiyanovi proizvodi veoma ukusni.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button