Kolumne i intervjuiU Fokusu

Topoljak: Muslimani se ne smiju izolovati u društvu u kojem žive

Krajem 2018. godine iz štampe je izašla knjiga prof. dr. Sulejmana Topoljaka sa Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću Ljudska prava i slobode u islamu – komparativna studija u izdanju Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS iz Sarajeva.

Dr. Topoljak je svršenik Gazi Husrev-begove medrese, a studirao je u Amanu (Jordan) gdje je magistrirao i doktorirao na polju islamskog prava.

Ova knjiga tretira vrlo zanimljivu tematiku ljudskih prava i sloboda u islamu o čemu postoje brojne predrasude i stereotipi koje su već duže vrijeme dio islamofobičnog diskursa u javnosti. Sa druge strane muslimani često uživaju više sloboda i prava u sekularnim državama nego u zemljama gdje su većina, a pojedina istraživanja su utvrdila da je prisustvo islamskih društvenih principa višestruko zastupljenije u sekularnim društvima.

Ovim povodom razgovaramo sa dr. Sulejmanom Topoljakom o odnosu i položaju ljudskih prava u islamu, o pozivanju na islam u govoru mržnje, o komplementarnosti šerijata sa građanskim pravom…

Više na portalu Al Jazeere.

Povezani članci

Back to top button