Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Top sa Žute tabije tradicionalno označio početak mubarek mjeseca ramazana

Top sa Žute tabije tradicionalno označio početak mubarek mjeseca ramazana

U akšam, 5. maja, nastupio je mubarek mjesec ramazan. Već tradicionalno, sarajevski top sa Žute tabije, označio je početak ovog mjeseca, a gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki, pripala je čast da pucnjem iz topa označi početak mubarek mjeseca.

Neizrecivo ozračje

Brojni građani, ali i putnici namjernici, sa svojim mališama, došli su na Tabiju, kako bi osjetili blagostanje i u porodičnom duhu dočekali najdražeg gosta, mjesec u kojem se nalazi noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Radost i nestrpljenje da začuju pucanj topa i ezane sa brojnih sarajevskih munara bilo je vidno, posebno kod djece koja su prvi put svjedočila ovome prizoru.

O dolasku ramazana, bošnjačkoj tradiciji, sarajevskom topu i neizrecivoj atmosferi, prisutni su kazali da je stigao mjesec koji posebno oživi navedeno ali i probudio univerzalne vrijednosti u svakome od nas. Odlasci po somune, pored pucnja iz topa, još su jedna tradicija ramazana u Sarajevu „Pucanje iz topa vrati me u stara vremena, trudim se da ramazanom njegujem naše stare običaje, tako sam evo tradicionalno na Tabiji i sigurno ću doći još mnogo puta ovog ramazana“, kazala je naša sagovornica, a drugi su dodali kako se tradicija pucanja iz topa treba prenijeti i u ostale bosanskohercegovačke gradove.

Zaključujemo da vlada posebno, smirajno ozračje, radost zbog početka posta, ali i da će, kao i prethodnih godina, baš na ovom mjestu brojni vjernici dočekivati iftar uz sarajevski top i ezane.

Za Akos.ba: Merima Uzunalić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top