Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Tastatura ratnici modernog doba

Tastatura ratnici modernog doba

Pojavom savremenih informacionih tehnologija svijet doista postao jedno veliko globalno selo.

Dovoljan je samo jedan klik da se povežete sa potrebnom informacijom ili osobom na potpuno drugom kraju planete. No, kao što i mač ili medalja ima dvije strane, tako se može reći i za korištenje e-medija.No i samo poimanje korištenja usluga modernih tehnologija uzročno krije trag u elementarnoj naobrazbi, odgoju i samosvjesnosti.

 

Nekoliko primjera iz bliske prošlosti me nagnalo na pisanje ovog teksta koji su direktnoj korelaciji sa navedenim naslovom.

U akutelnoj epidemiji virusa, jedna od vrhunskih bh. stručnjakinja na polju virusologije i mikrobiologije sa svjetskim referencama dala je svoje mišljenje, zasnovano na naučno relevantnim činjenicama, jednom sarajevskom mediju o epidemiji koja potresa svijet.

Naime, nije dugo trebalo da se kvazi stručnjaci kalibrirani na rijalitije sa ružičastih monitora oglase i da svojim neumjesnim komentarima pokušaju degradirati i ukaljati iskazano mišljenje naše akademske profesorice.

Uzalud je spomenuta profesorica godinama sticala znanje i iskustvo diljem univerziteta,kliničkih centara i zidala uspjehe na polju mikrobiološkog liječenja pacijenata.

Uzalud ogromne reference i naučni radovi u kojima se iskazuju i dijele naučna zapažanja o iskustvima sa mikrobiološkim svijetom.

O terminima koje upražnjavaju i elokvenciji tih tastatura ratnika ne vredi trošiti riječi, ali ono što zabrinjava jeste trenutna svijest i nivo odgovornosti kod jednog dijela bošnjačkog korpusa.

Ovakvi i slični primjeri jasno pokazuju i daju presjek stanja nivoa samosvjesnosti kod prosječnog čovjeka.

Ovo nam govori u prilog činjenici da se obrazovanje, intelektualno uzdizanje nikako ne može crpiti sa društvenih mreža, portala pa makar one imale i obrazovnog štiva, već samo na klasičan način čitajući i razumijevajući literaturu koju koristimo.

Zaista su društvene mreže velikim dijelom postale poprište i poligon za opravdavanje vlastitog neuspjeha, kreiranje lažnog uspjeha i lažne sreće.

Kada ste čuli da neko u vašem društvu govori o intelektualnoj eliti u bh. povijesti i svetionicima bošnjačke misli kao što su npr. r. Mehmed Handžić, r. Husein Đozo, r. Nerkez Smailagić ili pak šehid r. Mustafa Busuladžić itd.

Sve što možete vidjeti i čuti na modernim mrežama svodi se na puko besposličarenje, traženje razumijevanja u masi za vlastitu nemoć hvatanja u koštac sa problemima od egzistencijalne važnosti. Nepisano je pravilo da je za ličnu destruktivnost odgovoran onaj zbog kojeg nam je dokolica postalo glavno sredstvo proaktivnog djelovanja u društvu.

Drugi primjer bi mogao biti nepoznavanje činjeničnog stanja o stvarima o kojima puki tastaturdžija nema ili ne želi da ima uvid u pravo stanje. U ovome se krije velika zamka gdje se bez osnovnog znanja može doći u situaciju da se oljaga ili derogira osoba koja je društveno aktivna ili radi na dobrobiti zajednice. Kada ste mogli uočiti putem društvenih mreža u vašim lokalnim sredinama da mladi kao stub zajednice proaktivno pozivaju na društveno djelovanje kako bi na taj način generisali opće dobro samoj zajednici i društvu. Umjesto toga nudi im se alternativa u vidu potpunog hedonizma i sveopće opuštenosti protkana iluzijom nade da će svaka promjena na dobro doći sama po sebi.To je svakako po etičkim principima velika obmana i laž.

Većina vremena i kreativnog prostora kojeg nude e-mediji koristi se za dokolicu.Dokolica kao termin potiče iz starogrčkog jezika i korišten je da označi stvaralaštvo i kreativnost van obaveznog radnog vremena. U današnjem globalnom smislu ovaj pojam potpuno je promijenio dimenziju i na svakom primjeru e-mreža vidimo da se kreativnost i stvaralaštvo zamjenjuju pukim hedonizmom i sredstvima za manipulaciju radi lične promocije i koristoljublja.

Jedini način da se opće stanje samosvjesnosti prosječnog čovjeka promijeni na bolje jeste da se obuzda lični ego i da se umjesto tastature i dokolice okrenemo istinskim vrijednostima kreativnosti i proaktivno djelujemo u našim lokalnim sredinama .Sve drugo je čista utopija i ćorsokak iz koga se teško izlazi, a vrijeme se n

eupitno gubi.

Potrebna je potpuna iskrenost prema samom sebi i posvećenost ciljevima, a upravo ovakvim d

jelovanjem ukupni društveni prostor bit će intelektualno i ekološki pročišćen.

Načina je mnogo,a svakako jedan od njih je i ekologija a i to je širok spektar poimanja.Njome čistimo ukupni životni prostor od otpada, a svakako da tu možemo ubrojati bezrazložni i pogubni uticaj tastatura ratnika.

Za Akos.ba piše: Rusmir Šerifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top