Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Tariq Ramadan: Prošli smo školu naše vjere, sad kroz život pokazujemo šta smo naučili!

Tariq Ramadan: Prošli smo školu naše vjere, sad kroz život pokazujemo šta smo naučili!

Ramazan je bio škola, a nakon njega pokazujemo jesmo li naučili lekcije o suštini naše vjere, kaže dr. Tarik Ramadan u posljednjoj ovogodišnjoj Ramazanskoj hronici.

– Stigli smo do kraja ramazana. Pokušavali smo razumjeti sušitnu i srž naše vjere. Vidjeli smo da je to put koji ima mnoge dimenzije, da ima duhovnost, ljubav, ali i pravila i ljepotu kao okvir. Vidjeli smo kroz primjere iz života Muhammeda a.s. da je on imao i nosio sve te dimenzije vjere – kaže dr. Ramadan.

Poslanik a.s. je kaže uzdignute glave otišao iz svoje rodne Meke, kako bi zaštitio svoje prijatelje i malobrojne muslimane od progona, ali se nakon 23 godine vratio u Meku.

– Otišao je upravan iz Meke i vratio se jašući na konju. Nije bilo osvete nije bilo ogorčenja. Vratio se da širi pravdu i oprost. Prvo što je poručio Meklijama, ljudima koji su ga godinama progonili jeste da su slobodni da nema straha od islama. Jer, islam nije presija, nije nametanje nego pravda, principi, duboka vjera i ljubav. To je Muhammed a.s. kroz svoj život pokazao – navodi dr. Ramadan.

Kao što se Poslanik a.s. vratio na početak u svoju Meku, pun oprosta i razumjevanja tako se, kako ističe dr. Ramadan i mi nakon Ramazana vraćamo na početak, svom uobičajenom životu. Ključno pitanje je čemu ćemo se vratiti.

– Ramazan odlazi i mi se vaćamo svom životu. Hoćemo li se vratiti površnom i zaboravnom životu ostavljajući ono što smo naučili i svijest koju smo dožvjeli. To je do nas. Hoćemo li se vratiti sebi i brinuti o svom životu i životu ljudi oko sebe. Hoćemo li se oduprijeti nepravdi i pritisku i pokazati da slijedimo Poslanika a.s. Ramazan nas uči odgovoru na to pitanje – ističe on.

Prema njegovim riječima, život je putovanje, a ramazan je škola. Promjena mora početi od nas, a onda je trebamo širiti i na druge.

– Vratimo se suštini naše vjere, služit ćemo čovječanstvu kao dobar primjer. I na kraju, nikada, ali nikada nemojte zaboraviti reći onima koje volite da ih volite – zaključuje dr. Ramadan.

Bh. novinska agencija Patria je tokom cijelog ramazana prenosila poruke uvažnog islamskog stručnjaka i profesora sa Oxforda, izuzimajući jučerašnji dan kada nije ni objavljen 29. nastavak. Sa ovom Ramazanskom hronikom se zaključuje ciklus.

 

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top