Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Tariq Ramadan na sudu, svi ostali na ispitu

Tariq Ramadan na sudu, svi ostali na ispitu

Alibašić: Prenisko su moralno i ljudski pali svi Arapi, muslimani i cijelo čovječanstvo ovih dana

 U najboljem slučaju procesi za dosada prijavljene slučajeve trajat će godinama. Na kraju, kad bi svi sudovi svijeta presudili u njegovu korist, opet će biti onih koji će odlučiti da vjeruju da je kriv. A šteta načinjena profesoru u oduzetom vremenu, novcu, ugledu i zdravlju nikada neće biti nadoknađena. Nažalost, neki su već poklekli pod ogromnim pritiskom pa šute a ima i onih koji su se oglasili osudama na račun profesora. Neki kao da su jedva dočekali. Tužno jer na to nemaju pravo ni po vjerskim ni po svjetskim normama, ali ne iznenađuje. 

Piše: dr. Ahmet Alibašić

Profesor Tariq Ramadan je već devetnaest dana u pritvoru u Francuskoj. U samici. Porodica nema kontakt s njim. Prema posljednjim informacijama zdravstveno stanje mu je narušeno jer boluje od multiple skleroze i nema adekvatan medicinski tretman u zatvoru. Ponudu njegove odbrane da se brani sa slobode uz kauciju, predaju jedinog mu švicarskog pasoša i svakodnevno javljanje u policijsku stanicu istražno sudsko vijeće nije prihvatilo. O njegovom zdravstvenom stanju odlučivat će se 22. februara.

Sve je počelo prošlog oktobra, kada je Henda Ayari optužila profesora Ramadana za silovanje u 2012. Uslijedila je još jedna anonimna prijava, ovog puta za silovanje nepokretne osobe 2009. godine. Profesor je sve zanijekao i uložio tužbu za klevetu. Na red za istragu prvo je došla optužba za silovanje. Saslušanje je počelo 31.1.2018, kada se profesor dobrovoljno odazvao na poziv francuske policije. Ta saradnja nije pomogla da mu se omogući odbrana sa slobode, već je pritvoren do daljnjeg.

Opširnije na portalu Algoritam.net.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top