Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Tarik Ramadan: Vjera je porodično iskustvo, a ovo je mjesec porodice

Tarik Ramadan: Vjera je porodično iskustvo, a ovo je mjesec porodice

Na našem duhovnom putu, mi smo sami, ali vjera je jednako tako i porodično iskustvo, a ramazan je mjesec jačanja porodičnih veza, kaže u novom dijelu Ramazanskih hronika dr. Tarik Ramadan, vodeći islamski mislilac u Evropi.

On je na samom početku podsjetio da smo kroz Ramazanske hronike tretirali brojne važne dimenzije života Muhammeda a.s., među kojima su neke koje bi se mogle označiti kao negativne i teške.

– Prva je odbijanje njegovog plemena da slijedi istinu i Islam, dok je druga njegovo intimno stanje sumnje i osjećaja da je napušten. Iako se na prvi pogled čini da su ta dva iskustva negativna, ona su ipak pomogla Poslaniku a.s. kao i njegovim sljedbenicima da izdrže na pravom putu i dala im snagu – navodi dr. Ramadan.  

Također, on je podsjetio da se prije samog poslanstva Muhamed a.s. oženio Hatidžom r.a., trgovkinjom iz Meke, koja je imala najznačajniju ulogu u njegovom životu. Bila je uz njega cijelo vrijeme i upoznala ga sa njenim rođakom Verekom ibn Neufel, koji je upozorio Muhameda a.s. da će biti kritikovan i da će ljudi odbijati poruku istine.

– Prva koja je povjerovala u Objavu bila je upravo Hatidža r.a. U tim teškim trenucima, kada je Muhammed a.s. dotrčao kući i vikao: “Pokrij me, pokrij me“, ona ga je utješila i zaštitila, iskazala povjerenje toliko bitno u tom momentu. Hatidža r.a. je za njega bila zaštita, kako i Kur´an ističe: „Jedan od Njegovih znakova je što za vas stvara žene da se smirite uz njih.“ Hatidža je pokazala i primjenila ajet u kojem se kaže „…one su vaša odjeća“ – ističe dr. Ramadan.

Potcrtavajući važnost porodice i podrške koju ona pruža čovjeku u teškim trenucima dr. Ramadan kaže kako je istina da čovjek svoju duhovnost gradi sam, ali je isto tako jasno da ona nemože biti potpunua bez nama najbližih.

– Na našem intimnom, duhovnom putu, mi smo sami. Ali ipak, pored sebe imamo muževe, žene, roditelje i djecu, osobe koje nas podržavaju i štite. To je prema tome, porodično iskustvo isto koliko i individualno. Upravo je mjesec ramazan mjesec porodice. I to je jedna od suštinskih poruka vjere – kaže on dodajući: „Nikada ne zaboravite ljudima koje volite reći da ih volite“!

Dr. Ramadan, profesor na univerzitetu Oxford, Švicarac po rođenju, zbog svojih je progresivnih stavova i dubokog razumijevanja islama, postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih učenjaka u svijetu. Svoje ramazanske poruke, dr. Ramadan šalje kratkim video snimcima u kojima na jednostavan, ali razumljiv i praktičan način daje savjete vjernicima. 

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top