Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Tarik Ramadan: Ezan je dokaz kako ljepota krasi duhovnost i propise islama

Tarik Ramadan: Ezan je dokaz kako ljepota krasi duhovnost i propise islama

Duhovnost i propisi u islamu su uokvireni ljepotom koja objedinjuje sve dimenzije pokornosti Allahu i života vjernika, kaže u 27. nastavku Ramazanskih hronika dr. Tarik Ramadan. Dr. Ramadan je podsjetio da islam ima duboku duhovnost, vezu sa Bogom u srcu, ali da se ona manifestira kroz poštivanje jasnih propisa.

– Pravila su pravila, dozvoljeno je jasno, ali i ono što je zabranjeno je jasno – govorio je Muhammed a.s. kaže dr. Ramadan.

On je spomenuo događaj iz života Poslanika a.s. u kojem je njegov prijatelj došao i ispričao mu je kako je sanjao na koji način treba pozivati vjernike na namaz u džamiju. On je sanjao ezan, poziv na namaz, a Poslanik a.s. ga je saslušao i rekao da se ubuduće tako radi. Iz tog događaja dr. Ramadan crpi tri pouke.

– Ono što je taj Poslanikov prijatelj sanjao bila je božanska inspiracija. Muhammed a.s. je uzeo taj san i poruku iz njega, jer je on bio istinit. Nije to jedini slučaj da se Allah dž.š. obraća kroz snove i Poslanik je to doživljavao. Znači, snovi iskrenih vjernika, kakvi su bili najbliži Poslanikovi ashabi, mogu biti istiniti i mogu sadržavati važnu poruku te trebamo paziti na naše snove, sjećati ih se i tražiti poruku. Ima nešto misteriozno u tome i nešto o čemu ne znamo puno. Ali, to ne znači da treba biti opsjednut snovima, nego ih se treba sjećati i pronaći znakove u njima – kaže dr. Ramadan.

Druga poruka, kako navodi dr. Ramadan je da vjernici, istinski vjernici koji cijeli svoj život posvete Allahu dž. š. kao što su to činili vjernicu za života Muhammeda a.s. mogu doći na takav stepen da im dolazi znanje i razumjevanje van racionalnog doživljaja svijeta.

– I treća stvar jeste ezan. Taj poziv na molitvu koji je došao kroz san tog Poslanikovog prijatelja nosi u sebi suštinu islamskoj vjerovanja i življenja. U njemu se svjedoči da je Bog jedan, da je Poslanik a.s. od njega poslan da ljudima dostavi poruku. Ali, i način na koji se on izvodi, uči je lijep. Kad slušamo ezna i ljepotu tog poziva osjetimo i razumijemo da se u islamu duhovnosti i propisi rade na lijep način. Allah je lijep i voli ljepotu, govorio je Muhammed a.s. – kaže dr. Ramadan.

Stoga, on ističe da lijepo učenje ezana simbolizira i potvrđuje činjenicu da islam promovira ljepotu u svemu što čovjek čini i traži da ona ukrasi duhovnost i slijeđenje propisa vjere. Na kraju, dr. Ramadan poziva da ne zaboravimo reći onima koje volimo da ih volimo.

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top