Nauka i tehnologija

Talog kahve rješava jedan od ključnih ekoloških problema

Recikliranjem taloga koji ostaje nakon kuhanja omiljenog napitka naučnici su napravili tvar koja upija štetne plinove iz atmosfere

Dok se o naučnim koristima pijenja kahve i dalje raspravlja, iz Južne Koreje stižu vijesti da je dobra za zdravlje planete. Naučnici s Ulsan National Institutea of Science and Technology (UNIST) uspjeli su naći novu primjenu za talog koji ostaje nakon kuhanja napitka koji je dio dnevne rutine širom svijeta. Njegovim recikliranjem napravili su tvar koja poput spužve može upiti ugljik te tako pomoći u uklanjanju štetnih plinova odgovornih za efekat staklenika, prije svega metana.

Talog od mljevene kahve najprije su namakali u otopini kalijevog hidroksida, a potom mješavinu zagrijali na 65 °C. Slijedilo je sušenje tvari te jako zagrijavanje u pećima, čime je aktivirana njena sposobnost upijanja ugljika. Dodavanjem natrijevog hidroksida tvar postaje još djelotvornija, kažu naučnici. Za cijeli je proces potrebno manje od jednog dana, a kako je talog od kahve iznimno jeftina sirovina, to je važno otkriće za rješavanje jednog od ključnih svjetskih ekoloških problema, prenosi Sensa.

Pročitajte još neke situacije u domaćinstvu u kojima možete iskoristiti talog od kahve, prema pisanju portala net.hr

Za miris: Posušite talog kahve na tepsiji, stavite ga u neku zdjelicu, pa u frižider ili zamrzivač – to će vam neutralizirati neugodne mirise. Isto tako možete ga trljati i u rukama imaju li one neugodan miris od nečega.

Kao hranu za biljke: Imate li biljke poput azaleje ili kamelije koje preferiraju kisela tla bit će vam zahvalne ako ih ‘počastite’ s ostacima vaše jutarnje šoljice kave. Talog dodaje hranjive tvari u kompost.

Odbija kukce i insekte: Pospite talog na mjesta s kojih se želite riješiti mrava, to će ih otjerati i držati daleko. Na isti način kahva djeluje i na puževe te razne insekte.

Kao prirodnu boju za tkanine: Umočite li talog u vruću vodu možete dobiti smeđu boju za tkanine, papir…

Vidno smanjuje ogrebotine na namještaju: Ogrebotine na drvenom namještaju trenutno nestanu kada utrljate malo taloga kave pomiješane s pastom za poliranje i toplom vodom. Ponavljajte postupak tako dugo dok ogrebotina ne bude iste boje kao okolna površina.

Sredstvo za čišćenje: S obzirom da je abrazivna, kahva je odlična za čišćenje masnih i prljavih površina. Koristite je samu ili u kombinaciji s malo deterdženta za suđe.

Odbija vašeg kućnog ljubimca: Da biste spriječili da vaša mačka ‘okupira’ cijeli vrt kao njenu ličnu odaju pospite malo taloga kahve pomiješanog s korom narandže oko biljaka koje ne želite da dira.

Povećajte urod mrkve koju sadite: Pomiješate li svježi talog kahve sa sitnim sjemenjem mrkve prilikom sadnje, imat ćete bolji urod, što će pomoći i da otjerate razne crve koji napadaju mrkvu.

Zadržavaju prašinu: Prije nego prionete čišćenju kamina, bacite talog kahve preko pepela kako biste spriječili da se prašina diže po cijelom stanu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button