Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Taj čovjek – Alija Isaković: 20 godina smrti i 85 godina od rođenja

Taj čovjek – Alija Isaković: 20 godina smrti i 85 godina od rođenja

Akademija „Taj čovjek – Alija Isaković“ povodom 20 godina smrti i 85 godina od rođenja tog bosanskohercegovačkog književnika i intelektualca održana je u Sarajevu u Bošnjačkom institutu.

Adil Kulenović, predsjednik „Kruga 99“, Asocijacije nezavisnih intelektualaca koja je dio organizacionog odbora, moderirajući na akademiji, pozvao je zvanice mahom iz književnih, naučnih i medijskih krugova da na svoj način doprinesu obilježavanju tih godišnjica.

Naglašavajući veličinu Isakovićeve književnosti i osebujnost njegove ličnosti, Kulenović je za mart ove godine najavio naučni skup o jeziku i pozvao pozorišta u zemlji da u ovogodišnji repertoar uvrste piščeve drame.

Prof. dr. Enes Duraković je Isakovića, pripovjedača, romansijera, dramskog pisca, lingvistu, analitičara, nazvao piscem univerzalnog duha.

Osvrnuo se na njegovu priču „Taj čovjek“, roman „Pobuna materije“ ispisan kao „neka vrsta posljednje knjige“ čovjekova prisustva u bezvremenosti materije; na novele čiji su junaci ljudi na marginama društvenog života, na zbirku putopisa koji nisu tek usputne putničke impresije već „literarno slojevita vizija  životne punoće, ali i neumitne prolaznosti“.

Duraković se osvrnuo i na Isakovićeve tekstove „Generalijum“, „Hasanaginica“, „To“, na monodramu „Dodir“ i poetsko-filozofski postupak u tekstu, na sukob novovjekovnog Hamleta i oca, besmisao stalnih sukoba „kojima je izložen naš svijet“.

Riječju, Duraković je govorio o živopisnom književnom opusu Alije Isakovića akcentirajući raznolikost žanrova te je pozvao na objavljivanje tekstova što još nisu dospjeli u štampu.

Izudin Bajrović i Mirsad Tuka, bardovi bosanskohercegovačkog glumišta, govorili su odlomke iz Isakovićevih priča, romana, novela.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top