Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Svitanje realizovalo prvi dio edukacije “Pisanje projekata po standardima EU”

Svitanje realizovalo prvi dio edukacije “Pisanje projekata po standardima EU”

U toku je realizacija trodnevnog seminara u sklopu projekta „Pisanje projekata po standardima Evropske Unije. Projekat je podržan od strane Općine Novo Sarajevo. 

U toku prva dva dana edukacije (12 i 13.11.2016), učesnici su upoznati sa svim fazama projektnog ciklusa. Seminar je interaktivnog karaktera, te se u toku realizacije primjenjuje cik-cak metodologija koja podrazumijeva da nakon uvodnih predavanja na teme upravljanja projektnog ciklusa, indikativnog planiranja, dizajniranja projekta, slijede radionice u kojima učesnici imaju priliku da u toku samog seminara primjene stečena znanja i napišu svoj projekat.

Učesnici su imali priliku da u grupama po 6 osoba definišu zajednički društveni problem koji žele da rješavaju kroz projekat te da izrade stablo problema, ciljeva te logičku matricu za taj projekat.

Sljedeća faza podrazumijeva pauzu od 6 dana u kojoj će učesnici zajednički raditi na izradi projektne aplikacije koju će imati priliku prezentovati na zadnjem danu seminara. U toku trajanja pauze, učesnicima su otvorene mogućnosti besplatnih online konsultacija.

Nakon prezentacije projekata i projektnih aplikacija, trener će unaprijed analizirane projektne prijedloge ocijeniti, dati savjete i smjernice za poboljšanje, te ukazati na dijelove projektne aplikacije koji su dobro urađeni, te na one koje treba popraviti.

Učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo što imaju priliku prisustvovati jednom ovakvom seminaru, te smatraju da će im znanja stečena na ovom seminaru biti vrlo korisna u budućnosti i profesiji kojom se planiraju baviti. Izrazili su nadu da će Bosna i Hercegovina imati dovoljno kapaciteta, te mladih koji znaju pisati projekte prema standardima Evropske unije, kako bismo na najbolji mogući način iskoristili što više predpristupnih sredstava iz fondova koji su nam dostupni I onih koji će nam biti dostupni u budućnosti.

Esmir Haznadar, koordinator ovog projekta, istakao je svoje zadovoljstvo interesom mladih za ovu edukaciju, te njihovu spremnost da slobodno vrijeme u danima vikenda provedu na jednom ovakvom seminaru.

Zatvaranje projekta je planirano 20.11.2016. godine, kada će učesnicima biti dodjeljeni certifikati za učešće na ovom seminaru.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com