Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Svečanost obilježavanja 479. godišnjice postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke

Svečanost obilježavanja 479. godišnjice postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizira stručno predavanje i specifičnu izložbu

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu će 15.01. 2016. godine sa početkom u 13:30 sati organizirati svečanost u povodu 479. godišnjice postojanja. Tom prilikom, predavanje na temu „Gazi Husrev-begova biblioteka kao kulturno-naučna ustanova“ održat će dr. Mustafa Jahić, a biće svečano otvorena i izložba pod nazivom „Bosanske vasijjetname na osmanskom jeziku“, autorice Azre Gadžo. Cilj je upoznati javnost sa specifičnim dokumentima koji svjedoče o veoma važnom segmentu bošnjačke tradicije i vjerske prakse.

Vasijjetname su specifični dokumenti koji se mogu definirati kao bosanske oporuke ili testamenti na osmanskom jeziku. U Gazi Husrev-begovoj biblioteci nalazi se oko devedeset originala ovakvih vasijjetnama koje se, uglavnom, odnose na period između 1762. i 1936. godine. Najbrojnije sačuvane vasijjetname nastale su u austrougarskom periodu od 1878 -1900. godine.

Čin sastavljanja vasijjetname je vidljivi i vanjski izraz pokajanja oporučitelja svjesnog bliskosti smrti. S te strane tekstovi osmanskih vasijjetnama nose važnu duhovnu poruku i pouku, te imaju i edukativan značaj za oporučiteljeve nasljednike, ali i za sve njene čitatelje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top