Islamske teme

Sura En-Nisa’ nas uči da su pravda i samilost prema slabima i obespravljenima temelj odgovornosti na Zemlji

Sura En-Nisa’ nas uči da je primarna osnova na kojoj počiva muslimanska zajednica – princip čistog monoteizma (tevhid) – iz kojeg proizlazi njen život u svakom pogledu i u svim njegovim aspektima.

Sura En-Nisa’ nas uči da su pravda i samilost prema slabima – jetimima, ženama, djeci, starcima, potrebnima, vjerskim manjinama – među najvažnijim stvarima u životu vjernika i temelj odgovornosti na Zemlji.

Sura En-Nisa’ nas uči da je jedan od primarnih ciljeva islama izgradnja zdrave porodice, koja je osnova zdravog i jakog društva, a to se postiže organiziranjem i uređivanjem života muslimanske zajednice, čišćenjem društva od nemorala i izolacijom pokvarenih elemenata u njemu, otvarajući vrata pokajanju onima koji žele da se pokaju i očiste od tih natruha, kako bi se muslimanska porodica uspostavila na zdravim i čvrstim temeljima, a zatim gradilo društvo na čvrstom tlu i u čistom ambijentu.

Sura En-Nisa’ upozorava muslimane na skupine koje dovode do destabilizacije muslimanske zajednice i društva, kao što su munafici i drugi neprijatelji islama i muslimana, koji poput truleži grizu tijelo muslimanske zajednice s namjerom da potkopaju njene stubove i destabiliziraju njenu strukturu.

Sura En-Nisa’ nas uči da šerijatske odredbe i propisi nemaju za cilj da stvore nevolje i poteškoće muslimanima, već da ih upute na Pravi put i da im olakšaju i oslobode ih teških propisa koji su bili naređeni prijašnjim narodima.

Sura En-Nisa’ ističe važnost džihada na Allahovom putu, s jedne strane, kako bi se branili temeljni principi islama, a s druge strane kako bi se islam kao Allahova uputa nesmetano mogao prenositi drugim ljudima.

Sura En-Nisa’ nas uči da je jedan od ciljeva njezinog objavljivanja da ispravi vjerovanje u jednog Boga, Allaha, dželle šanuhu, za cijelo čovječanstvo, te da čuva nepatovreni monoteizam i vjerovanje u Allaha od svakog odstupanja i pretjerivanja, objašnjavajući stvarnost Isaa, alejhi selam (Isusa), sina Merjeminog, i da je on Allahov rob i Njegov poslanik, a nikako bog, te poništavajući doktrinu o Trojstvu i dokazujući jednoću Svemogućeg Boga, Allaha, dželle šanuhu, u Kojeg su vjerovali i Kojem su pozivali svi Allahovi poslanici, od Adema, alejhi selam, preko Ibrahima, Musaa i Isaa, alejhi selam, pa do posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Sura En-Nisa’ nas uči da pitanje spasenja na Ahiretu zavisi od iskrene vjere i djelovanja, odnosno dobrih djela u ime Allaha, a ne od pustih želja i formalne pripadnosti časnoj vjeri islamu i Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem, ummetu, kao što se navodi u ajetima: ”To neće biti ni po vašim željama ni po željama sljedbenika Knjige; onaj ko radi zlo bit će kažnjen za to i neće naći, osim Allaha, ni zaštitnika ni pomagača; a onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je – ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda.” (En-Nisa’, 123.-124.)

Sura En-Nisa’ nas uči da ako želiš pravdu u državi, u društvu, u sudstvu, u institucijama, u firmi, onda počni od sebe. Budi pravedan u svojoj porodici, na svome poslu, u komšiluku, u zajednici u kojoj živiš. Budi pravedan prema samom sebi, ne dozvoli da budeš igračka u šejtanovim rukama, ne traži i ne prihvataj poziciju za koju nisi sposoban, isključivo zbog ličnog interesa i prolaznih dunjalučkih blagodati, ne poseži za haram imetkom, ne donosi u svoju kuću haram zaradu i ne hrani njome svoju porodicu, na dobro ne uzvraćaj lošim, ne dozvoli da te obmanu pohvale drugih ljudi, čini dobročinstvo roditeljima, čuvaj rodbinske veze, čini dobro svojim komšijama bez obzira na vjeru i naciju, ne budi podrška zulumćarima, lažovima i pokvarenjacima, i neka tvoj život bude u znaku dva velika principa kojima nas uči sura En-Nisa’: pravednosti i samilosti.

Sura En-Nisa’ nas uči da je bogobojaznost (et-takva) osnova za primanje naših dobrih djela.

Sura En-Nisa’ sadrži najljepša i najuzvišenija značenja nade, kao što je u ajetima:

”Ako se budete klonili velikih grijehova, onih koji su vam zabranjeni, Mi ćemo preći preko manjih ispada vaših i uvest ćemo vas u divno mjesto.” (En-Nisa’, 31.)

”Allah neće nikome ni trunku nepravde učiniti. Dobro djelo On će umnogostručiti i još od Sebe nagradu veliku dati.” (En-Nisa’, 40.)

”Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostit će manje grijehe od toga kome On hoće.” (En-Nisa’, 48.)

”Allah želi da vam olakša – a čovjek je stvoren kao nejako biće.” (En-Nisa’, 28.)

”Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naći će da Allah prašta i da je milostiv.” (En-Nisa’, 110.) 

akos.ba

Povezani članci

Back to top button