Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Studentski dom ili privatni smještaj: Šta preferiraju studenti u Sarajevu?

Studentski dom ili privatni smještaj: Šta preferiraju studenti u Sarajevu?

studenti-domovi-smještaj

Dolazak u Sarajevo zbog studiranja podrazumijeva i pronalazak adekvatnog smještaja, što kvalitetnijeg, ali i što jeftinijeg. Većina studenata se, ipak, odlučuje za smještaj u jednom od domova koji su na raspolaganju studentima koji studiraju u ovom gradu.

Studentsko naselje Bjelave može primiti maksimalno 780 studenata, u naselju Nedžarići  smješteno je 760 studenata i studentica, dok cijene smještaja po studentu iznose od 154 do 225 KM.

Poređenje uslova i cijena privatnog i kolektivnog smještaja za studente

Za razliku od relativno povoljnog smještaja u studentskim domovima, privatan smještaj predstavlja luksuz za mnoge studente i studentice. Kirije u mnogim kućama i stanovima su iznimno visoke, a kada se svemu tome dodaju visoke cijene režija i hrane, sa sigurnošću možemo reći da studiranje u Sarajevu  nije nimalo povoljno. Nakon urađene ankete sa dvadeset studenata koji žive u privatnom smještaju, saznali smo da se cijene mjesečnog najma i režija kreću od 175 do 450 KM po jednom studentu.

Sarajevo je grad s najviše fakulteta u Bosni i Hercegovini. Mladi iz cijele zemlje ali i dijaspore dolaze ovdje kako bi upisali željeni fakultet. Iako se smatra da upis predstavlja najteži dio početka studentskog života, ni pronalazak odgovarajućeg smještaja nije nimalo lagan zadatak. Mladi imaju dvije opcije: studentski dom ili privatni smještaj. I jedno i drugo imaju svoje prednosti, ali i mane, a studentima je omogućeno da biraju koji ambijent će im pružiti bolju atmosferu za učenje i postizanje uspjeha.

Studentsko naselje Bjelave i Nedžarići

U Sarajevu trenutno postoji nekoliko domova namijenjenih za smještaj studenata i studentica. Naravno, najveći broj studenata odlučuje se za jedan od domova koji pripadaju JU „Studentski centar“ Sarajevo. Jedno studentsko naselje se  nalazi na Bjelavama, drugo u Nedžarićima, a na studentima je da odluče koji im više odgovara uzimajući u obzir, prije svega, lokaciju fakulteta na kojem studiraju.

Studentsko naselje Bjelave raspolaže sa 960 kreveta, ali uzimajući u obzir činjenicu da  treći i šesti paviljon ne pružaju adekvatne uslove za smještaj, dom može primiti maksimalno 780 studenata. Trenutno ovdje boravi  550 studenata i studentica, a cijene smještaja kreću se od  114 do 215 KM, ovisno o paviljonu u kojem su smješteni.  U studentskom naselju Nedžarići  raspoloživo je 960 kreveta, a ove godine primljeno je 760 studenata i studentica. Uzimajući u obzir činjenicu da su u ovom naselju dosta bolji uslovi u odnosu na onaj na Bjelavama, cijene smještaja po studentu su više i iznose od 154 do 225 KM. Razlozi ovako niskih cijena za studente su, prije svega, subvencije kantona koje snose dio troškova za smještaj studenata. Trenutno svi kantoni, osim Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona, plaćaju 219 KM po studentu. Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton odbili su da povećaju subvenciju nakon što se, prije nekoliko godina, povećala cijena smještaja, tako da studenti iz navedenih kantona plaćaju dodatnih 30 KM na gore spomenutu cijenu. Cijena, prije svega, podrazumijeva smještaj, 50 obroka (25 ručaka i 25 večera), 15 toplih napitaka u jednoj od kafeterija koje su studentima na raspolaganju, toplu voda (2h dnevno na Bjelavama, 3-4h u Nedžarićima), što se nastoji povećati, čitaone, sportski poligon, vešeraj i dr.

Ono što studente najviše privlači u domove je svakako bogat i raznovrstan meni u restoranima. Studentima se pri svakom obroku nudi 15-20 raznovrsnih jela i što je najbitnije, svježe i u dovoljnim količinama.

Ipak, u protekle četiri godine zabilježen je pad interesovanja studenata za smještaj u jednom od pomenutih domova.

U razgovoru o budućim  koracima i aktivnostima  poboljšavanja uslova za smještaj studenata, Amir Begić, šef smještaja SN Bjelave je, između ostalog, rekao: „U ovoj akademskoj godinu nastojat ćemo da renoviramo 6. paviljon u kojem bi, ako Bog da, trebali da se nalaze moderno opremljena teretana i mesdžid, te na gornjem spratu sobe, poput onih u 2. paviljonu, koje će sadržavati kupatila u svakoj sobi posebno, frižidere, televizore i dr. Također, planirali smo i promjenu inventara u 4. paviljonu. U prošloj akademskoj godini smo u domu na Bjelavama i domu u Nedžarićima promijenili ukupno 450 madraca, a ove akademske godine smo planirali da povećamo taj broj…“.

Prednosti i nedostaci privatnog smještaja za studente

Za razliku od relativno povoljnog smještaja u studentskim domovima, privatan smještaj predstavlja luksuz za mnoge studente i studentice. Kirije u kućama i stanovima su iznimno visoke, a kada se svemu tome dodaju cijene režija i hrane, sa sigurnošću možemo reći da studiranje u Sarajevu nije nimalo povoljno. Nakon urađene ankete sa dvadeset studenata koji žive u privatnom smještaju, saznali smo da se cijene kreću od 175 do 450 KM po jednom studentu. Sve to naravno ovisi i od broja studenata koji žive zajedno, budući da dijele troškove kirije i režija. Mjesečno izdvajaju u prosjeku 80 KM za hranu. Prednosti privatnog smještaja su, kako kažu, intimnost, lakša organizacija i dovoljan prostor, što predstavlja bitne faktore za kvalitetno učenje.

Iako postoji još mnogo stvari koje bi se trebale popraviti i promijeniti u studentskim domovima, dobra hrana, povoljan smještaj i druženje s drugim studentima privlači preko hiljadu studenata širom BiH ali i dijaspore, koji se, birajući između privatnog smještaja i doma, ipak odlučuju za ovo drugo.

Za Akos.ba: Nejra Avdić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top