>
Studenti i profesori sa  El-Azhera su se žestoko suprotstavili francuskoj okupaciji Studenti i profesori sa  El-Azhera su se žestoko suprotstavili francuskoj okupaciji
Svaka promjena vlasti i nasilna diktatura nosi promjene koje su po domaće stanovništvo neprihvatljive. Upravo francuska okupacija Egipta i nametanje novih normi ponašanja u... Studenti i profesori sa  El-Azhera su se žestoko suprotstavili francuskoj okupaciji

Svaka promjena vlasti i nasilna diktatura nosi promjene koje su po domaće stanovništvo neprihvatljive. Upravo francuska okupacija Egipta i nametanje novih normi ponašanja u svakodnevnom životu, posebno se to odnosi na javni – vjerski život bili su glavni razlog što je započeo žestok otpor prema Francuzima.

Ugnjetavanje muslimana

Nametanjem raznih besmislenih zakona prema muslimanima raslo je nezadovljstvo. Francuzi su koristili slabosti muslimana, te su zbog toga željeli nametnuti što više svojih “pravila”. Čak su i tražili da im se plaća porez na zemlju, a ono što je posebno bilo zanimljivo je da su na pozicije sakupljača poreza postavljali nemuslimane – kopte i kršćane što je veoma loše prihvaćeno među muslimanima. Ovo je bio samo jedan od razloga za početak otpora, a sigurno da je okidač bio i pokušaj reforme na Univerzitetu El-Azher, koji je bio veoma značajan i za bošnjačke intelektualce dvadesetog stoljeća. Na posetepeno, ali sistematsko ugnjetavanje muslimana među prvim su reagovali studenti i profesori sa ovog uglednog „stjecišta znanja“. Napoleon Bonaparta znao je da mu otpor učenih ljudi može donijeti ozbiljne nevolje zato je sva svoja raspoloživa sredstva usmjerio prema smirivanju ovog otpora. Poznati egipatski hroničar, Abdurahman al-Džeberti, inače jedan od predavača na El-Azheru opisivao je barbarske postupke francuskih zločinaca, koji su skrnavili islamske vjerske objekte, misleći da će na taj način brže ugušiti bunt izazvan, među muslimanskom intelktualnom elitom. Ipak, u tome nisu uspjeli.

Napad na  El-Azher

Jedan od studenata sa El-Azhera Sulejman el-Halebi,  isprovociran konstantnim majoriziranjem muslimana, odlučio se na jedan veoma radikalan potez, atentat na Kleber pripadnika Napoleonove pratnje. Ovaj izolovani slučaj bio je povod francuskim zločincima da se žestoko obračunaju sa mnogobrojnim studentima i profesorima, koji su ubijani bez predhodnog suđenja i vjerodostojnih dokaza. Sulejman el-Halebi ubijen je na najbrutalniji način, nabijanjem na kolac, a njegov nesretni slučaj poslužio je kao inspiracija mnogobrojnim piscima koji su se bavili opisima najstrašnijih zločina. El-Azher je granatiran i porušen, a rektor Univerziteta je zbog ovih nemilih scena donio odluku o potpunoj obustavi nastave na El-Azheru. Godinu dana El-Azher nije nikako radio, a nakon što je ponovo počeo služiti prvobitnoj svrsi uslijedio je početak njegove reforme.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.