Kolumne i intervjuiU Fokusu

Danska: Filozofija i kultura života (prvi dio)

Ukoliko ste ikada željeli posjetiti zemlju koja bi vam sigurno dala materijala za putopisne članke kao što je bio slučaj sa mnom, ne biste trebali oklijevati u izboru. Danska se nalazi na samim vratima ka skandinavskim ljepotama koje se mogu vidjeti u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj i zasigurno ćete i u prolazu biti zapanjeni jednostavnošću ali i funkcionalnom protoku informacija, poslovnih obaveza, rekreativnih motiva pa i besciljnog lutanja od restorana, barova do zabavnih parkova (preporučujem Tivoli u Kopenhagenu budući da ćete tu biti u stanju da pobijedite svoje strahove naglim povećanjem adrenalina dok ste u vrtuljku koji vas odiže od tla i do nekoliko desetina metara).

Kopenhagen- slika jednog dana, gostoprimstvo i filozofija života

Budući da sam proveo, za stranca relativno dug period u danskoj prijestolnici, dopustio sam da me svakodnevnica uvuče u svoj užurbani ritam. Jutro za prosječnog Danca počinje doručkom kojim se oglašava početak novog dana i nove radne borbe, kafa se ispije uz prijateljski nastrojen sjeverni povjetarac ili usput, dok se voze na biciklu do kancelarije ili drugog radnog mjesta (još jedna od atrakcija jeste i činjenica kako se u danskoj vodi zdrav život jer se između ostalog manifestuje i vožnjom bicikla a stariji ljudi gotovo da i nemaju fizičkih problema u godinama kada mnoge bolesti kucaju na vrata). Kada radna smjena završi, vrijeme je vratiti se ugodi vlastitog doma uz porodične razgovore u kojima glavna tema svakom ukućanu biva svojevrsno skrojena pripovijetka o danu koji je već minuo završetkom poslovnih obaveza. Ako je riječ o vikendu, laskavom periodu sedmice i pažljivo isplaniranom završetku jedne kratke radne epohe, Danci sebi daju dva moguća izbora: ostati u kući i opustiti se uz gledanje televizije i izaći van i uživati do sitnih jutarnjih sati. Ukoliko se odlučite za izlazak, treba da znate da se prijestolnica može pohvaliti mnogim lokacijama koje će najbolje odgovoriti vašim sedmičnim zahtjevima. Dok ionako blijedo ljeto traje, možete pronaći prijatelje koji će vas bolje upoznati sa Danskom, njenim atrakcijama i, između ostalog, načinima shvatanja života jer ćete se samo tako i uvjeriti kako je tim ljudima u identitetu utkana svijest o nacionalnosti, radu, kulturi, ideologijama i društvenom uređenju. Iz takvih razgovora uočavate posebno izraženu društvenu odgovornost, signaliziranje kako je to zemlja koja će udovoljiti svakome ko ispunjava njene godinama iste uvjete, onu vrstu topline kakvu samo stranci mogu osjetiti kod domaćina jer je to, na kraju i najvažniji pokazatelj jeste li se u tuđini osjećali ugodno ili ste samo čekali dan polaska. Sve u svemu, komunikativna je mlada snaga i uzdanica kraljevskog tla. Nećete se osjetiti neugodno radi vašeg ponašanja jer vas niko ne posmatra kao stranca iako je takvih mnogo, sasvim je opravdano u tom slučaju biti drugačiji jer ste na život drugačijih nijansi navikli u svom majčinom gnijezdu. Tim načinom se Danska stavlja na veoma visoko mjesto na mnogim društvenim ljestvicama a omiljena je i umjetnicima koji tragaju za inspiracijom, kontinentalnim putnicima koji veoma brzo uče o drugom i drugačijem i strancima sa nikad definisanim tumaranjem po njenim strogo uređenim ulicama.

Šta posjetiti u danskoj prijestolnici?

Ukoliko je ovaj članak već zagolicao vaše planove za iduću godinu ili vremenski period kada ponovo odlučite pobjeći od brdovitog Balkana a u svojim mislima naslutite da bi to bio Kopenhagen, onda bi bilo lijepo znati i ovo: to je grad sa dugom tradicijom dok svoje postojanje počinje bilježiti još u 11. stoljeću. Ekološki osviješten sa mnogim parkovima i botaničkim baštama (Kongens Have ili Kraljev vrt i vrt palače Rosenberg, naprimjer), kulturološki bogat i sveobuhvatan prima mnoge radoznale i istraživačke umove. Od Christianshavna, poznatog okupljališta mladih, Osterbroa na čijem području se nalaze mnoge palače i arhitektonski značajni objekti do Nordhavna (u prijevodu sjeverna luka) u kojem se nalazi i popularna „Mala sirena“ koja je danas nerijetko poznata i kao simbol Kopenhagena, pa i čitave Danske.

U idućem članku govorim malo opširnije o ovim znamenitostima i utiscima. Ko voli putovati, zasigurno će ovo biti članak za njega.

 Za Akos.ba piše: Kerim Sefer

Povezani članci

Back to top button