Stomačni virus puni ambulante! Kako prepoznati zarazu, spriječiti…
Preporučuje se odmor, lijekovi za spuštanje povišene tjelesne temperature, nadoknada tečnosti i elektrolita, pripravci za rehidraciju...
Povećan je broj pacijenata koji se u ambulante porodične medicine Doma zdravlja javljaju zbog stomačnih tegoba.
Kako kažu iz JZU Dom zdravlja , ovo je uobičajen period za obolijevanje od stomačnog virusa, stoga se i povećava broj pacijenata koji se u ambulante porodične medicine Doma zdravlja javljaju sa ovim tegobama.
“Stomačni virus, poznat i kao virusni gastroenteritis, crijevna viroza, crijevni grip, uz prehladu, drugo je najčešće oboljenje ljudi”, istakli su oni i dodali da se ovaj tip virusa pojavljuje tokom cijele godine, mada postoje periodi u godini kada postaje učestaliji i kada obolijeva veći dio populacije.
“Ova infekcija se može prenijeti putem neopranih ruku, neposrednog kontakta sa zaraženom osobom, kontaminirane hrane i vode, ili preko površina koje su kontaminirane virusom”, pojasnili su oni za “Nezavisne”.
Stomačni virus, kako kažu, obično traje nekoliko dana.
“Iako može biti neugodan, rijetko uzrokuje ozbiljne komplikacije. Ipak, djeca, starije osobe i osobe sa slabijim imunim sistemom su podložnije težim simptomima i mogućnosti dehidratacije, te ove kategorije bolesnika zahtijevaju poseban nadzor”, istakli su oni.
Dodaju da se simptomi mogu kretati od blagih do teških.
“Bolest se manifestuje mučninom, povraćanjem, tečnim stolicama, grčevima u stomaku, povišenom temperaturom, osjećanjem malaksalosti i iscrpljenosti, te gubitkom apetita. Najčešći uzročnici ovih infekcija su enterovirusi i rota virusi, a mogu biti uzrokovane i bakterijama”, ispričali su oni, dodajući da je terapija ove infekcije simptomatska.
“Preporučuje se odmor, lijekovi za spuštanje povišene tjelesne temperature, nadoknada tečnosti i elektrolita, pripravci za rehidraciju, čaj, prilagođena ishrana, konzumiranje bistrih supa, juha od povrća, kuvana riža, krompir i mrkva, dvopek, banane, kašice od jabuka ili banana sa žitaricama. Treba izbjegavati mlijeko, jaja, meso i njihove proizvode, masnu hranu, prženu, slanu i začinjenu, te kofein, alkohol i nikotin ne treba koristiti u periodu trajanja viroze. Korisna je upotreba probiotika”, naveli su iz Doma zdravlja.
Kako pojašnjavaju, ukoliko simptomi ne prolaze nakon nekoliko dana ili se pogoršavaju i komplikuju pojavom novih simptoma, potrebno je obratiti se za pomoć porodičnom doktoru ili pedijatru.
“Doktor će u skladu sa težinom kliničke slike preporučiti tretman ili dijagnostičke pretrage. Preporuke ili savjeti koji mogu biti od koristi u prevenciji stomačnog virusa: ojačati imunitet unosom vitamina i minerala putem uravnotežene ishrane koja podrazumijeva ‘dobre’ masti u ishrani i redukciju šećera i vještačkih zaslađivača, kao i unosom probiotskih kultura, primjenom higijenskih mjera: češće pranje ruku sapunom i toplom vodom, a posebno prije jela, nakon korišćenja toaleta i mijenjanja pelena, te dezinfekcija predmeta i površina koje se svakodnevno koriste (igračke, kvake, telefoni), primjena osnovnih pravila higijene prilikom pripreme hrane i izbjegavanje konzumacije hrane koja nije adekvatno termički obrađena, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koje su zaražene stomačnim virusom”, zaključili su iz Doma zdravlja.
akos.ba