Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Stogodišnji običaj jednog sela u blizini Antalije: Mahala u kojoj niko ne iftari kod kuće

Stogodišnji običaj jednog sela u blizini Antalije: Mahala u kojoj niko ne iftari kod kuće

Stanovnici mjesta Cendeve u okrugu Akseki kod Antalye u Turskoj održavaju stogodišnji običaj i tokom cijelog mjeseca ramazana iftare u seoskoj gostionici.

Svaka od porodica nastanjenih u selu po jednu noć priprema iftar. Žene se u jutarnjim satima okupljaju i počinju spremati jela, koja dovršava seoski kuhar Ahmet Ozyigit. Mještani se na ramazanskim soframa sastaju ispred seoske gostionice, gdje sa gostima koji dođu iz okolnih naselja poslije akšamskog ezana zajedno iftare.
 

 

Predsjednik mjesne zajednice Cendeve Salih Celik novinaru Anadolu Agency je kazao da održavaju tradiciju koju su naslijedili od njihovih predaka. Celik je istakao da su na iftar dobrodošli svi, kako stanovnici sela, tako i okolnih mjesta. ” U našoj mahali niko ne iftari kod kuće. Svi se okupimo ispred kantine i zajedno iftarimo”, dodao je Celik.
 
Celik je pojasnio da se u ulicama, u kojima ima 70 domaćinstava i živi 150 osoba, svakog dana priprema iftar za 200 osoba,  a da se redoslijed organizovanja iftara u toku ramazana prati preko brojeva koji se dijele u uredu predsjednika mjesne zajednice.
 
AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top