Islamske teme

Šta trebamo znati o bračnoj intimi u islamu?

KLANJATI DVA REKATA PRIJE INTIMNOG ODNOSA

Lijepo je da supružnici prve bračne noći, prije nego stupe u intimni odnos, klanjaju dva rekjata nafile- namaza. Namaz treba klanjati u džema’atu, tako što će muškarac stajati naprijed a žena iza njega. Ovo je najbolji način da supružnici krenu u novi život sa sedždom i pokornošću svome Gospodaru i da se međusobna ljubav otpočetka razvije u svoj svojoj punini.

To se temelji na predaji koju prenosi Šekik u kojoj se navodi da se neki čovjek po imenu Ebu Hariz, koji je, kako tvrdi Imam Zehebi bio ashab Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,(ovu Zehebijevu tvrdnju vidi kod šejha El- Albanija, Adabu-z-zefaf), oženio djevojkom i pobojao se da ga ona neće, eventualno, zamrziti, pa mu je ‘Abdullah b.Mes’ ud, r.a, uputio sljedeći savjet: Bliskost i harmonija dolaze od Allaha a razdvojenost i disharmonija od šejtana, koji želi da vam omrzne ono što vam je Allah dopustio. Zato, naredi svojoj ženi neka klanja s tobom dva rekjata namaza!(Ebu Bekr b. ebi Šejbe u svom Musannefu)

POKAZIVANJE LJUBAZNOSTI PREMA SUPRUZI

Mustehab je da muž bude ljubazan prema supruzi, a to treba pokazati, pogotovo, prvu bračnu noć. To se može manifestirati nekim poklonom što supruga voli, cvijećem ili nekim napitkom i sl., kao što je učinio Poslanik, s.a.v.s, prema Aiši, r.a., kada joj je prvu noć prišao. Naime, Esma’ bint Jezid, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., u prvoj bračnoj noći, pokazavši posebnu ljubaznost i pažnju prema Aiši, r.a., ponudio joj posudu mlijeka, kako bi prvi trenuci njihove veze bili što bliskiji i ljepši.(Imam Ahmed u Musnedu)

STAVITI RUKU NA GLAVU SUPRUGE I PROUČITI DOVU

Preporučljivo je prvu bračnu noć staviti ruku na glavu svoje izabranice- i to na početak glave odakle kosa izrasta- proučiti Bismillu i zamoliti Allaha za berićet, upravo onako kako je preporučio Poslanik islama, s.a.v.s, u hadisu koji prenosi Abdullah b. ‘Amr, r.a: Kada se neko od vas oženi neka stavi ruku na njenu glavu, neka spomene ime Allaha Uzvišenog, neka zamoli za berićet i neka kaže: Allahu, daj mi od nje dobro, ono dobro sa kojim si je Ti stvorio, a sačuvaj me njenog zla, onoga zla s kojim si je Ti stvorio! (Buhari)

ŠTA TREBA PROUČITI PRILIKOM PRILASKA ŽENI?

Prije intimnog čina supružnici treba da prouče dovu u kojoj će zamoliti Allaha Uzvišenog, da od njih i od, mogućeg, zametka udalji šejtana i njegovo zlo. To se temelji na autentičnom hadisu, koji od Vjerovjesnika, s.a.v.s, prenosi njegov amidžić, ‘Abdullah b. ‘Abbas, r.a: Bismillah! Allahumme džennibne- š- šejtane ve džennib- š- šejtane ma rezaktena!/ U ime Allaha! Allahu, udalji šejtana od nas i od onoga što si Ti dao da se zametne! Ako Allah dadne da se, tom prilikom, zametne dijete, neće mu šejtan nauditi!(Buhari)

VODITI RAČUNA DA SE NE OKRENE PREMA KIBLI

Supružnici će voditi računa, kako upozoravaju neki islamski učenjaci, da prilikom samog čina polnog akta ne budu okrenuti prema Kibli, iz poštovanja prema njoj. (El- Gazali)

PRIJE SAMOG INTIMNOG ODNOSA DUŽNI SMO IZVRŠITI PRIPREMU

Suprug bi morao naći načina da psihološki pripremi suprugu za sam čin spolnog akta. On se treba potruditi da razbije njen stid i da joj ulije sigurnosti i samopouzdanje, a posebno se to odnosi na prvu bračnu noć. Naime, brojne djevojke imaju ogroman strah prve bračne noći. Ukoliko muž ne bude pažljiv prvu bračnu noć, to može da rezultira brojnim nepoželjnim posljedicama koje mogu duže potrajati, ili ostati trajno, poput frigidnosti, straha od spolnog akta i sl.

Otuda će lijepa riječ, prijatan postupak, milovanje i poljubac će biti najbolji uvod u sam spolni akt i neće iza sebe ostaviti neželjene posljedice, kao što bi se moglo desiti direktnim činom, naglim ili grubim potezima i završetkom samog čina bez ikakve pripreme.

Kako se samo mudrim doimaju riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, koje prenosi Enes b. Malik, r.a: Neka niko od vas ne prilazi svojoj ženi, kao što to čine životinje! Neka između njih dvoje bude izaslanik! Upitali su: A šta je to, Allahov Poslaniče? Odgovorio je: To je govor i poljubac!(Ebu Mensur ed- Dejlemi)

Nažalost, brojni muslimani o intimnim odnosima uče iz romana, TV- serija ili erotskih časopisa, a pravi recept za uspješan brak i pravilan intimni odnos dao je naš Poslanik, s.a.v.s, još prije toliko stoljeća?! Zar igdje ima toliko topline, blagosti i mudrosti i tolike brige na očuvanju braka, kao što to nalazimo u njegovim riječima?!

Izvor: Brak i intimni odnosi u islamu

Autor: Šefik Kurdić

Za Akos.ba priredila: Amina B.

Povezani članci

Back to top button