Islamske temeU Fokusu

Šta da činim u vrijeme ”prinudnog odmora” i izolacije?

Period i dane u kojima je zbog pojave koronavirusa većina stanovništa primorana da boravi u svojim domovima, ne bismo trebali doživljavati kao kakav bauk ili period sa kojim dolazi dosada, neraspoloženje i sveopća panika i neaktivizam.

Naime, ovo je period koji ljudi, a posebno oni mlađi, mogu itekako korisno i pametno iskoristiti.

Ova privremena obustava ili umanjenje naše aktivnosti u javnom prostoru (posao, škola, fakultet, putovanja, izlasci) velika su prilika svakom od nas, ponaosob, da uradimo mnoštvo dobročinstava i korisnih stvari, na razne načine.

Ovom prilikom navešćemo samo neke od njih:

1.) Klanjati redovno svoje dnevne namaze u kući. Nastojati propisane rekate (farzove) klanjati u džematu, zajednički sa članovima svoje porodice. Uz to pojačati i broj dobrovoljnih rekata jutarnjeg (duha) namaza, te noćnog (lejl) namaza,  jer je Poslanik Muhammed, a.s., rekao da je najbolji namaz mimo farza, upravo noćni namaz.

2.) Učiti što više Kur’ana napamet i izučavati njegove propise i upute. Ovi proljetni dani i noći prilika su da obnovimo broj kur’anskih sura koje znamo, te da usput naučimo i nekoliko novih. Uz ponavljanje i memorisanje Kur’ana, bilo bi jako lijepo i svoje znanje o Kur’anu proširiti nekom dobrom knjigom iz tefsira.

3.) Pojačati broj naših dova, posebno onih u zadnjoj trećini noći. Dove upućujemo uglavnom na svom jeziku, mada bi bilo pohvalno naučiti i određeni broj kur’anskih i hadiskih dova, koje možemo naći u Zbirci izabranih dova od rahm. Mehmeda Handžića, te u svima dostupnoj zbirci ”Hisnul-muslim”, ali i drugim zbirkama.

4.) Što više vremena sa članovima svoje porodice iskoristiti u čitanju korisnih knjiga i časopisa. Redovno razgovarati o pročitanom i razmjenjivati mišljenja sa svojim najmilijima o onome što se pročitalo.

5.) Obnoviti svoje poznavanje informatike i rada na računaru, te svoje znanje stranih jezika. I rad na računaru, kao i poznavanje stranih jezika, veoma su bitni faktori za naše današnje vrijeme, pa zašto ne iskoristiti ovu neplansku ”pauzu” u ovim korisnim i hajirli aktivnostima. Ljepše je i korisnije dio noći provesti na namazu, čitanju i učenju nečeg novog i poučnog, negoli u ljenčarenju po kući, spavanju, ili kraj TV ekrana i na društvenim mrežama gledajući možda nešto nekorisno i nezanimljivo.

6.) Naviknuti se na često učenje zikra / veličanje i spominjanje Uzvišenog Gospodara /. Posebno preporučujem učenje jutarnjeg i večernjeg zikra čiji sadržaj možete naći na edukativnim vjerskim portalima, ali i mnogim knjigama koje govore o zikru.

7.) Držati se svih uputa nadležnih organa i stručnjaka po pitanju higijene i ishrane. Kad je ishrana u pitanju unosimo puno vitamina u svoj organizam. Jedimo med, hurme, zelene salate, što više voća i povrća, te ćurekot i maslinovo ulje.

8.) Vježbajmo. Držimo svoje tijelo vitalnim radeći u kući jutarnju i večernju gimnastiku po nekih 5-10 minuta najmanje. Oni mlađi koji vole sport i znaju njegovu važnost trebaju veći vremenski period izdvojiti u raznim korisnim tjelovježbama, poput onih koje se izvode u teretanama ili u školskih fiskulturnim salama na časovima Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Ovo je samo nekoliko kratkih preporuka, a broj naših korisnih poslova i proljetnih aktivnosti može i treba biti puno veći, posebno u sferi poljoprivrednih radova u bašti pored kuće ili prečišćavanju svojih kuća i stanova, ukoliko time nećemo narušiti našu sigurnost i sigurnost naših najmilijih. Potrebno je uvijek imati na umu preporuke koje su nam dale naše nadležne službe i njih se u potpunosti pridržavati.

Čuvajmo svoje zdravlje i molimo Boga da nas, ali i ljude oko nas, sačuva svih nedaća koje nekada mogu, zbog ljudskog nemara i nedosljednosti, kao vid iskušenja ili upozorenja, biti poslane ljudima na Zemlju.

Iskoristimo ovo vrijeme ”prinudnih odmora” (i izolacija) u korisnim aktivnostima koje će nas činiti radosnim, zadovoljnim i sretnim, kako na ovom tako i na budućem vječnom svijetu.

A ibadeti u svojoj kući, porodična disciplina u sferi higijene i učenja novih informatičkih, jezičkih i vjerskih znanosti, svakako da jesu vidovi dobročinstva zbog kojih možemo i trebamo biti i sretni i ponosni. I na sebe, ali i na one koji se uputa nadležnih organa pridržavaju i nastoje vrijeme u svojim kućama da iskoriste na koristan način.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button