Islamske temeU FokusuVijesti iz zemlje

Slučaj zemljišta i džamije u Donjem Selu u Konjicu: Sve je ok, ali je problem u tome što je na tom zemljištu izgrađena džamija

Hamo Masleša iz Konjica, koji je 2016. godine kupio nešto više o dunum zemlje u naselju Donje Selo, pa nakon što je skoro godinu i po bio u posjedu, to zemljište uvakufio za potrebe izgradnje džamije u tom mjestu, potvrdio je kako u kompletnoj proceduri prenosa vlasništva nad predmetnom parcelom nikada nije utvrđen nijedan nedostatak.

Ispoštovane su sve potrebne zakonske regulative, ali mediji, posebno “Večernji list” koji je objavio članak  “Obitelj Trlin traži rušenje džamije na svom zemljištu”, senzionalistički i tendeciozno žele lažima prikriti stvarni motiv: Sve je ok, ali je problem u tome što je na tom zemljištu izgrađena džamija.

Hamo Masleša, i sam notar, poštivajući sve zakonske norme je 15. januara 2016. godine u Notarskom uredu notara Edine Pandža zaključio Ugovor o prodaji sa gospođom Tadić rođ. Trlin Žaklinom, na osnovu koje je kupio parcelu označenu kao k.č. broj 1065/2, upisanu u ZK uložak broj: 304, K.O. Galjevo.

– Prilikom zaključenja ovog ugovora, gospođa Tadić priložila je ZK uložak i kopiju katastarskog plana iz kojeg se vidi da je ona u to vrijeme bila jedini vlasnik i posjednik predmetne parcele, a ne suvlasnik kako to netačno navodi “Večernji list” – pojasnio je Masleša.

Podsjetio je da notarka Pandža, što je i dužna po zakonu, provjerila dokumentacija, te konstatirala da nema smetnje o zaključenju predmetnog kupoprodajnog ugovora. Masleša je potom platio porez, te ga je na osnovu validne dokumentacije ZK ured u Konjicu upisao kao isključivog vlasnika predmetne parcele.

– Da je bilo kakvih problema u vezi sa vlasništvom i posjedom parcele, ZK ured bi odbio moj zahtjev – pojasnio je.

Nakon što je skoro godinu i po nakon toga saznao da mještani naselja Donje Selo traže lokaciju za izgradnju vjerskog objekta, odlučio je da predmetnu parcelu pokloni Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Konjic, te je ugovor o poklonu zaključen dana 5. aprila 2017. godine.

– Predmetnu parcelu ja sam uživao i posjedovao skoro jednu i po godinu, niko me nije uznemirivao niti osporavao moje vlasništvo i posjed – ističe Masleša.

Isto kao i s prvim ugovorom, notarka Edina Pandžo je provjerila dokumentaciju, te je nakon potrebne procedure MIZ Konjic upisan kao vlasnik parcele 1/1, koji je na njoj, a u skladu s projektom i dozvolama, izgradio džamiju.

– Za sve ovo vrijeme nije bilo problematizirano vlasništvo i posjed na predmetnoj parceli gospođe Tadić, moje vlasništvo niti vlasništvo Islamske zajednice na predmetnoj parceli. Iz navedenog proističe da se tendeciozno i lažno navodi i objavljuje da gospođa Tadić, ja i Islamska zajednica nismo slijedom, kako je navedeno, bili vlasnici predmetne parcele sa dijelom od 1/1. U slučaju da Islamska zajednica nije bila vlasnik predmetne parcele sa dijelom od 1/1, ne bi mogla pribaviti potrebnu dokumentaciju niti izgraditi predmetni objekat, te isti u ZK knjigama upisati  kao svoje vlasništvo i posjed – pojašnjava notar Masleša.

“Džamija na zemljištu kojemu su 300 godina vlasnici iz obitelji Trlin”, dio je rečenice iz članka “Večernjeg lista”. 

Da li je to motiv pa su Zvonimir Trlin i drugi u augustu 2017. godine podnijeli tužbu protiv Žakline Tadić, MIZ Konjic i Hame Masleša, tražeći da se ugovor poništi, navodeći pravo suvlasništva nad predmetnom parcelom, iako su papiri tokom zaključenja kupoprodajnog ugovora bili ČISTI KAO SUZA, što su utvrdile i sve relevantne isntitucije.

Općinski sud Konjic je odbio ovaj zahtjev tužitelja, a zatim je to učinio i Kantonalni sud u Mostaru 21.12.2022. godine, koji je donio pravosnažnu presudu kojom je u cijelosti potvrđena presuda Općinskog suda Konjic.

– Posebno napominjem da je i prije pokretanja tužbe tužitelja Trlin Zvonimira i drugih, federalni inspektor Federalne geodetske uprave Valentino Vlašić izvršio inspekcijski pregled u Katastru Općine Konjic i utvrdio da je u pogledu parcele koja je predmet naprijed navedenih ugovora sve urađeno po zakonu i da nema nikakvih propusta i nezakonitih radnji, što je evidentirano i u zapisniku sa izlaganja parcela. Ove navode inspektor Vlašić je potvrdio u svojstvu svjedoka u toku prvostepenog postupka pred Općinskim sudom u Konjicu. Proizilazi da su u cijeli slučaj bili uključeni nadležni općinski organi, federalna inspekcija i federalni inspektor, javni registri, Katastar Općine Konjic, ZK ured Općinskog suda Konjic, Općinski sud Konjic i Kantonalni sud Mostar. Niti jedan od naprijed pobrojanih državnih organa i službi, niti sudova nije našao propuste koji se tiču parcele na kojoj je izgrađen vjerski objekat – zaključio je Masleša.

Uprkos svim navedenim činjenicama, brojnim aktima nadležnih organa i institucija i uprkos pravosnažnim presudama nadležnih sudova “Večernji list” je, izvan svake pameti i izvan svake logike, došao do zaključka kako je “slučaj Donjeg sela” sličan slučaju  “Konjević Polje”.

Povodljivi mediji i portali, pa čak i oni sa sarajevskim adresama, su se utrkivali da prenesu gnjusne laži, bez ikakvog osjećaja da provjere informacije. Bosanskohercegovačkoj javnosti je odavno jasno zašto i zbog čega uredništvu “Večernjeg lista” treba svađa i kavga baš na vjerskim temama.

No, nije dali u našem društvu postoje društvene  strukture koje bi  pred domaćim pravosuđem utvrdile štetu koju ova tiskovina proizvodi na polju raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button