Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Slobodni mediji mogu biti dobri i loši, a bez slobode, mediji mogu biti samo loši!

Slobodni mediji mogu biti dobri i loši, a bez slobode, mediji mogu biti samo loši!

„Slobodni mediji mogu biti dobri i loši, a bez slobode, mediji mogu biti samo loši.“ Albert Camus

Opća skupština Ujedinjenih naroda, s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode medija i slobode izražavanja, proglasila je 3. maj Danom slobode medija. Vrijednost ove odluke je višestruka. Obilježavanjem Svjetskog dana slobode medija se promiču temeljna načela slobode, odaje se počast onima koji su svojim djelom dali doprinos borbi za slobodu medija, te se ovim danom također pokreću incijative u korist slobode medija. Zahvaljujući slobodi medija, uspostavlja se trasparentnost, odgovornost, mir i pravda, te se na adekvatan način vrši borba protiv dezinformacija.

Uspostavom obilježavanja ovog datuma želi se skrenuti pažnja na činjenicu da se sloboda medija još uvijek onemogućava u određenim dijelovima svijeta, gdje publikacije podliježu cenzuri, a novinari bivaju suočeni s napadima, pa čak i ubistvima. Odbrana slobode medija bi trebala biti prioritet svake od država, jer su slobodni i nezavisni mediji  jedan od ključnih čimbenika kvalitetne vladavine. Države bi trebale raditi na spriječavanju i suzbijanju nasilja koje se vrši u cilju ograničavanja novinara i njihovih okvira za rad, i trebale bi se zalagati za medijski pluralizam, nezavisno izvještavanje, slobodno izražavanje kritičkih stavova i mogućnost informisanja.

Povodom obilježavanja ovog datuma i u bosanskohercegovačkim gradovima  su planirane određene manifestacije. Udruženje „BH novinari“ i Friedrich-Ebert-Stiftung u BiH, organizuju press konferenciju „Medijske slobode u BiH u 2018. godini“, koja će se održati 3. maja u hotelu „Europa“ u Sarajevu a sa početkom u 12 sati.

Ovaj dan će također biti obilježen i u još 10 bosanskohercegovačkih gradova, kroz ulične akcije i dijeljenje promo materijala.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top