Slatka pita od jabuka i dunja
Dunja se od davnina koristi kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.
Ima malo kalorija i masti, a više ugljikohidrata, dijetnih vlakana i nešto proteina.
Bogata je vitaminom C, karotinom (provitamin A), B1, B2, B3, kalijumom, magnezijumom, gvožđem.
Zbog ukusa i tvrdoće teže ih je jesti sirove, ali su veoma ukusne kuhane, pečene, kao kompot, marmelada, voćne kašice.
Priprema: 15 min
Kuhanje: 25 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
1/2kg kora za pitu
1/2kg jabuka
1/2kg dunja
ulje
cimet
200g sjeckanih oraha ili badema
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
šećer u prahu
Priprema:
Jabuke i dunje operite, ogulite i izrendajte. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Probajte smjesu i dodajte još šećera, po ukusu.
Dodajte sjeckane orahe ili bademe, te drugo suho voće (po želji) i ovom smjesom filujte svaku koru, koju ste prethodno nauljili.
Slažite sve u podmazanu tepsiju.
Pecite u rerni 20-25 minuta, ostavite da se ohladi a onda pospite šećerom u prahu.
Savjet:
Umjesto jabuka, možete stavite sezonsko voće po želji, na primjer breskve ili višnje.
Uz komad kolača možete dodati i kuglu voćnog sladoleda.
akos.ba