Kulinarstvo

Slatka pita od jabuka i dunja

Dunja se od davnina koristi kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Ima malo kalorija i masti, a više ugljikohidrata, dijetnih vlakana i nešto proteina.

Bogata je vitaminom C, karotinom (provitamin A), B1, B2, B3, kalijumom, magnezijumom, gvožđem.

Zbog ukusa i tvrdoće teže ih je jesti sirove, ali su veoma ukusne kuhane, pečene, kao kompot, marmelada, voćne kašice.

Priprema: 15 min

Kuhanje: 25 min

Serviranja: 4 porcije

Sastojci:

1/2kg kora za pitu

1/2kg jabuka

1/2kg dunja

ulje

cimet

200g sjeckanih oraha ili badema

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

šećer u prahu

Priprema:

Jabuke i dunje operite, ogulite i izrendajte. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Probajte smjesu i dodajte još šećera, po ukusu.

Dodajte sjeckane orahe ili bademe, te drugo suho voće (po želji) i ovom smjesom filujte svaku koru, koju ste prethodno nauljili.

Slažite sve u podmazanu tepsiju.

Pecite u rerni 20-25 minuta, ostavite da se ohladi a onda pospite šećerom u prahu.

Savjet:

Umjesto jabuka, možete stavite sezonsko voće po želji, na primjer breskve ili višnje.

Uz komad kolača možete dodati i kuglu voćnog sladoleda.

akos.ba

Povezani članci