DuhovnostIslamske temePoučne priče

Škrtost zaustavlja opskrbu, odnosi berićet i ubija ljubav i osmijeh u kući

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić 

Neki čovjek je oženio lijepu i uglednu djevojku, međutim, iako je bio dobrostojeći vrlo oskudno se hranio, jer je bio izrazito škrt. Naime, nije poznavao druge vrste hrane osim leće, pa je i njegova supruga morala zajedno s njim jesti leću tri obroka dnevno tokom cijelog mjeseca.

Ona je bila strpljiva s njim dugo vremena, mada ga je s vremena na vrijeme molila da kupi mesa ili bilo šta drugo osim leće, jer ona to više ne može izdržati i više voli trpiti glad nego stalno jesti leću. No, on je to kategorički odbijao i govorio joj o prednosti, koristi i jeftinoći leće.  Jednog dana njegova supruga je otišla u posjetu svojoj porodici, ali joj je bilo neugodno razgovarati s porodicom o ovoj temi.

Međutim, njena braća su primijetila da se ona ne osjeća dobro i pitali su je u čemu je problem. Ona je u prvi mah odbila da im kaže, ali nakon njihovog insistiranja da im otkrije šta je to što ju je toliko slomilo i iscrpilo, ona im je ispričala sve o škrtosti svoga muža i da od dana kada se udala za njega nije probala drugo jelo osim leće.

Braća su joj rekla: ”Prepusti to nama. Sve što treba da uradiš je da uzmeš ovu tabletu za spavanje i staviš je u hranu svoga muža.”

Ona je uzela tabletu za spavanje i uradila kako su joj rekli. Zatim su braća došla u njenu kuću i zatekli njenog muža kako, pod dejstvom tablete, spava dubokim snom, skinuli su mu odjeću i zamotali ga u ćefine. Zatim su ga odveli u mračnu sobu i čekali dok se probudi, pa kad vidi sebe u mračnoj sobi obućenog u ćefine pomislit će da je umro.

Kad se probudio, pred njim su se pojavila dvojica prerušene braće njegove supruge i upitali ga: ”Ko ti je Gospodar?”

On je bio ubijeđen da je zaista umro i da je u tom trenutku bio izložen ispitivanju meleka u kaburu, pa je, drhteći od straha, odgovorio: ”Allah! Nema drugog boga osim Allaha!”

”A koja ti je vjera?”, upitali su? 

Odgovorio je: ”Islam!”

Onda je uslijedilo i treće pitanje: ”Ko je čovjek koji vam je poslat?”

Odgovorio je: ”Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem.”

Zatim su ga upitali: ”Koja je bila tvoja hrana na dunjaluku?”

Odgovorio je: ”Leća, Allaha mi, nisam probao drugu hranu osim leće.”

Rekli su mu: ”Zar si jeo samo leću, a Uzvišeni Allah u Kur’anu je rekao: ”O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni.” (El-Bekara, 172.) Kazna za jedenje samo leće je bičevanje do dana proživljenja.” 

Zatim su izvadili dva biča i udarali ga dok se nije onesvijestio, a onda su ga vratili na njegovo mjesto, obukli mu njegovu odjeću i otišli.

Kad se osvijestio, pitao je svoju ženu, drhteći od straha: ”Zar mi se ništa nije dogodilo, zar nisam umro?!”

Žena mu je rekla: ”Ne, ništa se nije dogodilo, vidiš da si živ. Idem da ti pripremim leću za ručak.”

Tada je on povikao: ”Neee! Bježi što dalje od leće, jer kazna za leću traje do dana proživljenja. Otići ću kupiti mesa i voća za ručak, jer Allah, dželle šanuhu, objavio je: ”O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni.” 

Rečeno je:

Škrti muž je opasniji od raka za svoju ženu i djecu.

Škrtac će biti obračunat na Sudnjem danu kao bogataš, iako je živio životom siromaha. 

Škrtost zaustavlja opskrbu, odnosi berićet i ubija ljubav i osmijeh u kući. (saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button